Houd afstand en hou vol

Pasen is alweer voorbij. Dat betekent dat de Swift-clubkampioenen van 2020 bekend zijn. Niet dus. Want deze geplande kampioenschappen op 1ste Paasdag gingen niet door. Het begon in maart al met het niet doorgaan van de 14e Joop Zoetemelk Classic, de Leidse Primavera. Deze klassieker zou in het teken staan van Joops touroverwinning in 1980, 40 jaar geleden. Ontzettend jammer!
Echter alle ren-en toeractiviteiten in clubverband liggen stil. Dus geen toertochten op zondag en dinsdag. Geen trainingen en geen Neuteboom dinsdagavond of andere competities. Ook genieten van de voorjaarsklassiekers, zoals de Ronde van Vlaanderen, Parijs Roubaix en Luik Bastenaken Luik schieten erbij in. Ook de andere sportevenementen gaan ons vooralsnog dit jaar voorbij zoals de formule 1 in Zandvoort, de europose (halve)finales voetbal. Helaas ook geen 16e Dikke Banden Race Oegstgeest op Koningsdag. Een voorjaar zonder Giro, dat wordt afzien.
Wat dan wel? Fietsen met 1,5 meter afstand? Deskundigen geven aan dat bij lopers en fietsers 1,5 meter te weinig is. Bij wielrenners wordt zelfs gesproken over 20 meter afstand. Dit is trouwens helemaal geen discussie voor de overheid. Want die adviseert zo veel mogelijk binnen te blijven. Even naar buiten voor een frisse neus, dat mag. Strava heeft hiervoor een competitie opgezet met een rondje om de kerk en dan binnen je eigen gemeente. Haarlemmermeer-inwoners zijn dit keer de gelukkigen! En hometrainers bewijzen hun waarde in deze periode. Ook voor Swifters is er Zwiften. Hiermee kan je binnenhuis of in je achtertuin echte wedstrijden rijden.
Velen van ons, waaronder ik zelf, houden zich aan het advies van de NTFU. Fietsen kan solo. Enkele tips hierbij. Kies eens een andere route. Jij bepaalt alles zelf. Je zou ook een keer kunnen afslaan, daar waar je altijd al heb afgevraagd, waar die weg uit zou komen. Je bent alleen, je kan niet terugvallen op een ander. Neem daarom zeker mee, je telefoon, pinpas, ID, binnenband, bandlichters, een pompje of CO2-patroon. Omdat terrasjes dicht zijn, bezoek bij bekenden/familie niet raadzaam is, zorg dat je voldoende drinken en eten bij je hebt. Verder geeft de NTFU aan indien je toch samen op pad gaat bijvoorbeeld met je partner of fietsvriend(in), laat de groep niet uit meer dan 2 personen bestaan. En dan geldt wel minimaal 1,5 meter afstand houden. Anders riskeer je een boete tot € 390.
Beste leden, houd je conditie in de gaten, blijf gezond. Hopelijk kunnen we onze sport snel weer op de bekende wijze uitoefenen.
En het is me gelukt het woord “corona” niet te noemen. O jee, nu toch.

Namens het bestuur van LRTV Swift
Frans van Rijn
Voorzitter