Lidmaatschap

» Welk lidmaatschap past bij mij?
» Wat kost het lidmaatschap?
» Inschrijfformulier

De Leidse Ren- en Toervereniging Swift organiseert een breed scala aan activiteiten: van toertochten voor het hele gezin, tot wielrennen voor jeugd en senioren, cross wedstrijden en alles wat zich daar tussen bevindt. Swift is aangesloten bij zowel de Nederlandse Toer Fiets Unie als de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie.

Als je lid van Swift wilt worden heb je een aantal keuzemogelijkheden. Veel hangt daarbij af van de manier waarop je wilt gaan fietsen; ben je een toerfietser of ben je van plan wedstrijden te gaan rijden? Ben je ouder dan 16 jaar of ben je jonger en val je onder een van de jeugdcategorieen?
Wedstrijdfietsers moeten lid van de KNWU worden en een licentie aanschaffen. In dat geval betaal je ook meer verenigingscontributie.

Als je wedstrijden gaat rijden moet je altijd in het bezit zijn van een KNWU wedstrijdlicentie. Voor (inter)clubwedstrijden zoals de dinsdagavondcompetitie en de SwiBo crosscompetitie is dat een goedkope startlicentie. Voor deelname aan nationale wedstrijden betaal je meer.
Alle jeugdleden die deelnemen aan de trainingen moeten in het bezit zijn van een KNWU startlicentie in verband met de daaraan verbonden verzekeringen. Je mag maximaal drie keer vrijblijvend deelnemen aan een jeugdtraining. Daarna moet je besluiten of je lid van Swift wilt worden.

Als je vooral toertochten rijdt kan je overwegen om ook lid te worden van de Nederlandse Toerfiets Unie (NTFU). Uiteraard kan je er ook voor kiezen zowel lid van de KNWU als van de NTFU te worden.

Een lidmaatschap van de KNWU of van de NTFU regel je altijd via de ledenadministratie van Swift.

Voor ieder lid van Swift geldt:

 • Je mag meedoen aan alle verenigingsactiviteiten.
 • Je kunt clubkleding aanschaffen tegen aantrekkelijke prijzen.
 • Je hebt stemrecht tijdens de algemene ledenvergadering.

Voor het NTFU-lidmaatschap geldt:

 • Je krijgt korting bij deelname aan ntfu-toertochten buiten Swift.
 • Je krijgt een fiets-verzekering die geldt tijdens tochten, trainingsritten en tijdens woon-werkverkeer.
 • Je krijgt jaarlijks het toerfiets evenementenprogramma met alle toertochten in Nederland.
 • Je krijgt 6 x per jaar het NTFU-blad “Fietssport Magazine” thuisgestuurd.

Gedetaileerde informatie over het NTFU-lidmaatschap vind je op de website van de NTFU (www.ntfu.nl).

Gedetailleerde informatie over licenties vind je op de website van de KNWU (www.knwu.nl).

Let op: met ingang van 2021 is het niet meer mogelijk om alleen met een KNWU-basislidmaatschap deel te nemen aan de dinsdagavondcompetitie. Je moet minimaal in het bezit zijn van een startlicentie.

Je kunt ook donateur van Swift worden, de minimale bijdrage is € 25,-. Je steunt de vereniging, en je ontvangt het clubblad maar je hebt geen stemrecht.

Welk lidmaatschap past bij mij?

We kunnen ons voorstellen dat niet direct duidelijk is welk lidmaatschap bij jou past. Moet je ook lid worden van de NTFU? Heb je een licentie nodig? Is het mogelijk om eerst eens kennis te maken? Misschien staat het antwoord op jouw vraag hier onder. Je kunt ook een vraag stellen aan de ledenadministratie.

Ik wil geen wedstrijden rijden maar ik wil wel regelmatig een tocht rijden in een groep.

Voor alle evenementen uit het toerfietsprogramma volstaat een basislidmaatschap van Swift.

Ik weet nog niet of ik wel lid wil worden. Kan ik een keer komen kennismaken?

Als je wilt weten hoe het er bij Swift aan toe gaat, kan je het beste een keer meedoen aan een van onze activiteiten. In de agenda zie je wat er allemaal te doen is en wie e.e.a. organiseert. In de meeste gevallen is een keer/tijdje meerijden ‘op proef’ geen probleem.

Ik ben jonger dan 16 jaar en ik wil graag meetrainen. Kan ik een keer komen kennismaken?

In het zomerseizoen is er twee keer per week een training voor de jeugd op ons wielerparcours. Je mag vanaf het jaar dat je 8 jaar wordt, twee keer op dinsdagen vrijblijvend meetrainen. Daarna hoef je pas beslissen of je lid wilt worden. Je moet dan ook lid van de KNWU worden omdat wij graag willen dat je verzekerd bent maar dat regelen wij voor je.

Ik wil wedstrijden gaan rijden maar ik weet niet precies wat mijn niveau is.

Of wedstrijdfietsen iets voor jou is weet je snel genoeg als je een paar keer mee rijdt met de dinsdagavondcompetitie. Let op: dat kan alleen met minimaal een KNWU startlicentie.

Ik wil wedstrijden gaan bij de sportklasse of de amateurs.

Als je op het inschrijfformulier aangeeft dat je een licentie wilt aanvragen, melden wij je aan als lid bij de KNWU. Je krijgt dan van de KNWU inloggegevens waarmee je on-line zelf je licentie kunt aanvragen.

Ik wil lid worden van de NTFU

Je kunt op je inschrijfformulier aangeven dat je lid wilt worden van de NTFU. Als je al lid bent van Swift, moet je even een email sturen naar de ledenadministratie dan regelen wij de rest.

Wat kost het lidmaatschap?

 • In 2024 betaal je voor het Swift-basislidmaatschap € 58,00 per kalenderjaar.
 • Leden die mee willen rijden in (inter)clubcompetities of die een wedstrijdlicentie willen aanvragen betalen € 85,- per kalenderjaar (2024). We schrijven je dan in als lid bij de KNWU, de kosten daarvan zijn inbegrepen in het Swift-lidmaatschap. Daarna moet je zelf bij de KNWU nog een licentie aanschaffen.
 • Een NTFU-lidmaatschap kost € 40,- per kalenderjaar (2024).

Als je een KNWU licentie aan wilt schaffen moet je die kosten zelf betalen aan de KNWU. Let op: ook voor de dinsdagavondcompetitie heb je een knwu (start)licentie nodig.
Voor jeugdleden is een KNWU lidmaatschap verplicht in verband met deelname aan trainingen op de Bult. Een jeugdlidmaatschap kost in 2024 dus € 85,- per kalenderjaar.

Inschrijfformulier

Let op: Ben je 16 jaar of jonger? Vul dan het inschrijfformulier voor de jeugd in!

  Vul het hele formulier in. Velden met een (*) zijn verplicht. Aan het einde van het formulier vragen we je om in te stemmen met het privacy reglement van Swift.  Geslacht (*) ManVrouwAnders


  Let op: Voor toerfietsers is een Swift-lidmaatschap voldoende. Als je wedstrijden wilt gaan rijden moet je ook lid worden van de KNWU zodat je een licentie aan kunt vragen. Zie www.knwu.nl voor verdere informatie.
  Daarnaast kan je ook lid worden van de NTFU. Zie www.ntfu.nl voor de voordelen.
  Als je aangeeft dat je ook lid van de NTFU of KNWU wilt worden gebruiken wij de persoonsgegevens van dit formulier om je aan te melden.

  Ik wil alleen een Swift-lidmaatschap (€ 58,- in 2024).Ik wil een Swift-lidmaatschap en een KNWU-lidmaatschap (€ 85,- in 2023).


  Ik wil ook lid worden van de NTFU (extra € 40,- in 2024)Ik wil geen NTFU-lidmaatschap

  Facebooktwitterpinterestlinkedinmailby feather