Aangepast wielrennen

Aangepast wielrennen bij de LRTV Swift

LRTV Swift wil mensen met een handicap stimuleren om te gaan wielrennen.  LRTV Swift streeft ernaar om aangepast wielrennen voor zoveel mogelijk mensen met een beperking toegankelijk te maken en deze discipline een volwaardige plek te geven binnen de vereniging.
Wij richten ons op twee verschillende doelgroepen: mensen met een lichamelijke beperking en mensen met een verstandelijke beperking (ID renners), vanaf ongeveer 10 jaar. Wij hanteren geen leeftijdgrens. Iedereen is welkom.

Binnen LRTV Swift richten wij ons tijdens de trainingen op stimuleren van de rijvaardigheid en het opbouwen van duurconditie en tempo, maar bovenal op het  plezier in het wielrennen.

Bij topsporters hanteert de KNWU de volgende disciplines binnen het aangepast wielrennen:

    paralympics_logo

  • Handbiken: in deze disciplines wordt de fiets aangedreven met de armen. Dit kan zowel in een liggende als een knielende houding.
  • Cycling: Dit is het wielrennen op een standaard racefiets, al dan niet met aanpassingen afhankelijk van de beperking van de sporter
  • Tandem: In deze disciplines rijden twee sporters samen op een aangepaste tandem. De ‘stoker’, die plaatsneemt achterop de tandem, is vaak visueel beperkt.
  • Tri-cycling: Bij Tri-Cycling rijden de renners op een driewieler. De renners binnen deze disciplines hebben vaak een evenwichtsstoornis

De grote verscheidenheid in handicap zorgt ook voor een grote diversiteit in disciplines, Drie van de vier hoofddisciplines zijn weer onderverdeeld in subdisciplines. Alleen bij de tandems is dit niet het geval. Alle disciplines rijden op de weg zowel de tijdrit als een pelotonsrit, Tandems en Cycling rijden daarnaast ook nog onderdelen op de baan; achtervolging en sprintonderdelen.

G-sporten en ID renners

G-sporten, voor mensen met een verstandelijke beperking wordt in de de wielersport aangeduid als ID-Cycling (ID= Intellectual Disability). In deze discipline rijden renners met een verstandelijke beperking op een driewieler, tandem of reguliere racefiets. Deze disciplines is als enige geen onderdeel van de Paralympische Spelen.

De training aangepast wielrennen staat onder leiding een door de KNWU opgeleide trainer en vrijwilligers van de vereniging.

Wij hebben de beschikking over een mooie wielerbaan in Park de Bult te Leiden. Dit biedt de mogelijkheid voor een ieder om de training in zijn/haar eigen tempo af te leggen en toch als groep bij elkaar te blijven.

Voor de handbikers leent de omgeving van LRTV Swift zich ook heel goed voor het maken van iets langere tochten.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinemail hidden; JavaScript is requiredby feather