Aangepast wielrennen (para-cycling)

LRTV Swift wil mensen met een handicap stimuleren om te gaan wielrennen.  LRTV Swift streeft ernaar om aangepast wielrennen voor zoveel mogelijk mensen met een beperking toegankelijk te maken en deze discipline een volwaardige plek te geven binnen de vereniging.
Wij richten ons op twee verschillende doelgroepen: mensen met een lichamelijke beperking en mensen met een verstandelijke beperking (ID renners), vanaf ongeveer 10-12 jaar. Wij hanteren geen bovengrens. Iedereen is welkom.

Binnen LRTV Swift richten wij ons tijdens de trainingen op stimuleren van de rijvaardigheid en het opbouwen van duurconditie en tempo, maar bovenal op het plezier in het wielrennen.

De KNWU hanteert de volgende disciplines binnen het aangepast wielrennen:

Afhankelijk van je beperking zijn er vijf sporten die je kunt beoefenen. Dat zijn handbiken, cycling, tandem, tri-cycling en ID-cycling. Bekijk hieronder waarvoor jij in aanmerking komt.

 • Handbiken
  Als handbiker rijd je op een driewielige fiets die je met je armen aandrijft. Dat kan liggend of knielend, afhankelijk van je beperking. Vooral sporters die normaal gesproken in een rolstoel zitten, v
 • paralympics_logoinden hun weg naar het handbiken. Tijdens wedstrijden fiets je niet tegen alle andere handbikers. Je handicap bepaalt namelijk in welke klasse je uitkomt. Daar zijn er vijf van. H1 is de zwaarste categorie (hoge dwarslaesie) en H5 de lichtste (bijvoorbeeld beenamputatie).
 • Cycling
  Bij cycling fiets je op een standaard racefiets, die je op sommige plekken mag aanpassen. In deze sport fiets je wanneer je één of meerdere amputaties (met of zonder prothese), vergroeiing, plegie (verlamming) of cerebrale parese (CP) hebt. Ook cycling is verdeeld in vijf klassen. In elke klasse vind je zowel renners met een lichte cerebrale parese als renners met een amputatie. C1 is de zwaarste categorie. Hierin rijden bijvoorbeeld renners met een geamputeerde arm en geamputeerd been. De C5 is de lichtste categorie. Deze renners kunnen hun onderlichaam nog volledig gebruiken, maar hebben bijvoorbeeld een amputatie onder hun elleboog.
 • Tandem
  Twee zijn sterker dan één. In tandemwedstrijden probeer je dan ook als duo de tegenstand te verslaan. De voorste renner noem je ‘piloot’, want hij of zij bestuurt het voorwiel. De achterste renner heet een ‘stoker’. Dit is de renner die doorgaans een visuele beperking heeft. Bij tandemwedstrijden bestaat slechts één klasse: wielrenners met een visuele beperking/wielrenners die volledig blind zijn. Als stoker kan je visuele beperking dus flink verschillen. Bij het bepalen van je visuele vermogen telt het oog met de beste correctie.
 • Tri-Cycling
  Bij tri-cycling fiets je op een fiets met drie wielen, waarvan alleen het voorwiel stuurt. Afhankelijk van je beperking kun je in twee klassen uitkomen: T1 en T2. Renners met een zware beperking rijden in de T1-klasse. Heb je een iets minder zware aandoening, dan fiets je in de T2-klasse. In beide klassen starten renners met een zware CP-aandoening (bijvoorbeeld spasmes). Je handicap is zo groot dat je op een tricycle rijdt om in evenwicht te blijven. Hoe kom je aan een tricycle? Er zijn twee soorten tricycle-frames te koop: de vaste frames en kits. Vaste frames zijn ontworpen voor gebruik als tricycle. Een kit is juist een los onderdeel die je op verschillende racefietsen kunt bevestigen.
 • ID-Cycling
  In deze sport rijd je als renner met een verstandelijke beperking. ID staat namelijk voor Intellectual Disability. Je fietst je wedstrijden op een racefiets, tandem of driewieler. Alle verstandelijk gehandicapten rijden samen in één categorie. Een eventuele extra lichamelijke handicap maakt daarbij dus geen verschil. Deze discipline maakt geen onderdeel uit van de Paralympische Spelen.

De trainingen aangepast wielrennen staan onder leiding een door de KNWU opgeleide trainer en vrijwilligers van de vereniging.

Wij hebben de beschikking over een mooie wielerbaan in Park de Bult te Leiden. Dit biedt de mogelijkheid voor een ieder om de training in zijn/haar eigen tempo af te leggen en toch als groep bij elkaar te blijven.

Voor de handbikers leent de omgeving van LRTV Swift zich ook heel goed voor het maken van iets langere tochten.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmailby feather