Joop Zoetemelk Classic – zaterdag 17 maart 2018

Het seizoen zit er voor de meeste Swift-activiteiten zo’n beetje op. Maar NIET voor de Joop Zoetemelk Classic!
Wij zijn net weer begonnen om ook van de 12e editie een succes te maken.
Zaterdag 17 maart 2018 hopen we dus weer 5000 – vijfduizend !!- rijders te verwelkomen in ons eigen Swift-clubhuis en de daarmee verbonden tent.

We hebben het altijd over de enige, echte voorjaarsklassieker. In Nederland tenminste, want in Italië schijnt tussen Milaan en San Remo ook een klassieker plaats te vinden op die zaterdag. Maar zij hebben slechts 200 deelnemers en wij vele duizenden.

Dat leidt tot een aantal vragen. Op een paar daarvan wil ik graag nader ingaan:
1. Is die Joop Zoetemelk Classic voor Swift van belang?
2. Is dat nou makkelijk, die organisatie?
3. Zijn er vrijwilligers nodig om een en ander goed te laten verlopen?
4. Wat zal er in 2018 anders zijn dan anders?

1. Ja! Om een aantal redenen. Een club hoort zijn succesvolle renners te eren, zeker wanneer die renner de grootste Nederlandse wielrenner aller tijden is. “Logisch toch?” zou de grootste voetballer aller tijden zeggen. Het zet de club op de kaart. In de krant, bij de bestuurders, bij de stad en bij de omgeving. We trekken door de Classic nieuwe leden aan en slagen er elk jaar weer in met een positief saldo te eindigen. Als je naar de drukte aan de bar kijkt op de derde zaterdag van maart, kun je je daar wat bij voorstellen.

2. Makkelijk – nee dat niet, maar het is wel te doen. Door tijdig te beginnen (we hebben al twee vergaderingen gehad, routes zijn al gereden, contacten met gemeenten en sponsoren al gelegd) en door de inzet van een paar hele trouwe en hardwerkende mensen.

3. Vrijwilligers? Ja, zult u zeggen: ‘jij hebt het altijd over vrijwilligers!’ Dat klopt. Want zonder vrijwilligers zijn we niks en kunnen we niks. We moeten het met elkaar doen. Vele handen maken licht werk en meedoen met een evenement als de Joop Zoetemelk Classic geeft een verrijking aan je leven. Je leert nieuwe mensen kennen en hoort en ziet van alles wat je nog niet wist. Vrijwilligers zijn er in alle soorten en maten. Sommigen staan op een lijst en weten al weken van tevoren waar ze aan toe zijn, anderen lopen na afloop in de tent en denken spontaan ‘hé, ze zijn tafels aan het inklappen, laat ik vragen of ik kan helpen’. Of ze bieden hulp aan op andere plekken, zetten een vuilnisbak recht of .. of … Dus wil je ook helpen, aarzel dan niet je op te geven als vrijwilliger!

4. We willen Joop meer in het zonnetje zetten en de vrijwilligers daar meer bij betrekken. Aan de uitwerking van dat streven wordt inmiddels gewerkt.

Ook dit jaar zal er een instructieavond plaats vinden en zal er na afloop van de Classic een feestje voor de vrijwilligers worden georganiseerd.
En ook dit jaar wordt een ieder uitgenodigd om mee te doen, als vrijwilliger, als deelnemer of als aandrager van ideeën, suggesties of commentaar.

Leve Swift, Leve Joop Zoetemelk, Leve de Joop Zoetemelk Classic en Leve alle Vrijwilligers!

Met wielergroet,

Anton Dalhuijsen
Voorzitter stuurgroep Joop Zoetemelk Classic 2018