Jeugdwielrennen 2017

Op 18 maart werd de Joop Zoetemelk Classic georganiseerd. Waar ik vorig jaar schreef dat er steeds meer jeugdleden aan mee doen, bleek wel aan het aantal aanmeldingen. Totaal deden er 40 jeugdleden met ouders aan mee.
Ook dit jaar weer de klassieke foto met Joop Zoetemelk. Alleen stond er nu nog een groot oudwielrenner bij en dat was Hennie Kuiper.

Dit seizoen hebben we met veel nieuwe en jonge renners deelgenomen aan wedstrijden in de buurt en door het hele land!
Zoals altijd begint het seizoen in maart met de SWABO wedstrijden en wordt gevolgd door de MWW of de KNWU kwalificatiewedstrijden voor het NK.
Het NK was op 3 juni in Amersfoort, daar mochten 8 Swifters starten. De organiserende vereniging had een een zeer zwaar rondje bedacht met een lange klim en finisch bovenop de Amersfoortse Berg. Dat het zwaar was bleek wel doordat er renners/rensters die normaal voorin meedoen nu zelfs uit het peloton moesten lossen. Iedereen deed zijn best om een zo mooi mogelijke uitslag te rijden. Dit resulteerde in weer een paar top tien plaatsen. Ook hadden sommige pech door een schakelprobleem bergop of doordat ze in de drukte niet op een goede positie kwamen waardoor een goede uitslag niet meer mogelijk was. Maar alles bij elkaar heeft iedereen goed zijn best gedaan en Swift laten zien op NK.
Bij de MWW wedstrijden hebben de Swifters zich veelvuldig vooraan laten zien en dicteerden zij sommige wedstrijden. Meerdere rijders zijn zelfs gepromoveerd naar een hogere caterogie en zullen het waarschijnlijk volgend jaar gaan proberen bij de wedstrijden met een licentie.

Podium MWW wedstrijd Cat. 5 Arckel.

Het waren weer veel mooie en spannende wedstrijden vol dynamiek en drama, maar ook vol euforie en verrassingen. Kortom we hebben genoten van onze Swift jeugd in alle categorieën en op alle niveaus.
Voor de kinderen die elke week trouw de trainingen bezoeken, maar nog geen wedstrijden rijden, zijn de Swabo en MWW wedstrijden ideaal om aan mee te doen. De wedstrijden zijn dicht bij huis en misschien schuilt er wel een Tom Dumoulin of een Chantal Blaak in deze renners/rensters.
Op donderdag 27 september was de laatste training van het jaar. Hier wilden wij samen met de kinderen een feestje van maken, want wij kunnen weer terug kijken op een mooi seizoen.
Er was gevraagd of iedereen wat lekkers mee wilden nemen, hier was goed gehoor aan geven. Voor de training werd er steeds meer lekkers op de bar neer gezet en die stond dan ook helemaal vol. Maar voordat we hier aan zouden beginnen, moest er toch nog één keer getraind worden. Hier hebben we een leuke gezellige training van gemaakt en op het eind afscheid genomen van de jongens Cat. 7 die naar de nieuwelingen gaan. Maar ook hebben we Ton Droog bedankt voor de afgelopen jaren die hij heeft geholpen bij de trainingen maar ook zijn vrouw Yvonne die hielp bij de kleding- en jeugdcommissie. Nu zijn zoon door gaat naar de nieuwelingen gaat hij hier mee stoppen. Maar hij heeft gezegd dat hij nog bij de jeugdwedstrijden als speaker wil komen optreden. Bij het afscheid hadden alle jeugdleden zich opgesteld voor de kombocht waar de de jongens van Cat. 7 en Ton tussendoor fietsten. Het was een mooi gezicht om zoveel jeugdleden te zien die zo afscheid namen van de jongens.

Maar toen was het ook wel tijd om naar binnen te gaan om van al het lekkers te gaan proeven. Dit mocht na mijn bedankje aan alle jeugdleden voor hun enthousiasme op de trainingen maar ook in de wedstrijden.
Bij de laatste training heb ik nog wat doelstellingen van de renners verteld die zij in het begin van het seizoen hadden opgeschreven:

• Minimaal een keer podium halen
• In het peloton mee kunnen rijden
• De wedstrijd uitrijden
• Mee kunnen sprinten om de winst
• Lekker trainen en beter worden
• Tijdrit winnen van Tom Dumoulin

Het is dan heel leuk om te merken dat veel van die doelstellingen gehaald zijn! Ook voor Swift reden om trots te zijn op deze renners en rensters. Maar ook op alle ouders en grootouders die hielpen bij de wedstrijdorganisatie en de verloting. Maar ook voor het halen en brengen naar de wedstrijden en trainingen of het helpen om de fiets op orde te houden.
Naast de vele wedstrijden zijn we ook op kamp geweest. Bij de jeugdronde was er een verloting en konden de toeschouwers wat lekkers kopen wat door de kinderen en ouders gebakken was. Hierbij was door de vrijwillegers best veel opgehaald waardoor er besloten was dat we dit jaar ook maar weer op kamp moesten gaan. Dus vertokken we op vrijdag 23 juni met 30 kinderen en 6 begeleiders richting Vierhouten. Dezelfde locatie als vorig jaar. Daar aangekomen was er voor de rijouders en de kinderen eerst nog wat lekkers en iets te drinken. Daarna zijn de slaapplaatsen in de tenten verdeeld en konden we beginnen aan het avondspel. Dit hebben we gespeeld totdat het te donker werd in het bos. De rest van de avond was iedereen vrij om te doen waar ze zin in hadden. Sommige gingen lekker chillen in de tent en andere deden nog een spelletje. Rond één uur werd het stil en probeerde iedereen te gaan slapen. Sommigen in de tent en anderen op het matras buiten onder het luifel. Ook was er nog één die het ging proberen in een bolderkar waar hij te groot voor was.
De volgende ochtend zouden wij een mooie tocht gaan maken op de racefiets door de omgeving. Alleen werkten de weergoden niet hellemaal mee deze dag. Het was gaan regenen en dat bleef het doen tot ver in de middag. Toen is er besloten dat het fietsen niet door zou gaan op de zaterdag. Dat was voor sommige aanleiding om hun zwembroek aan te doen en te gaan zwemmen in het meertje. Alle spellen die mee waren, werden tevoorschijn gehaald en iedereen was lekker bezig. Sommigen hebben die middag nog leren schaken van Sylvia. Aan het einde van de middag was het droog en hebben we de barbeceu aan gezet om de hongerige magen te vullen. In de avond zijn we weer het bos ingegaan voor het washandjes spel. Hierbij moest je in het bos op verschillende plaatsen bij een leider een streep verf op je wang laten zetten. Dan moest je door het bos naar een vak gaan zonder getikt te worden. Daar werd gekeken hoeveel strepen verf je had en dat was per streep een punt, met een washandje werd de verf eraf gehaald en kon je nieuwe streepjes opgaan halen. Omdat er verschillende kleuren verf waren zag iedereen er gekleurd uit aan het einde van het spel. Bijna iedereen vond het niet nodig om zich te douchen want het viel best mee. Op het kampterrein is het kampvuur nog aangegaan en kwamen de marshmallows tevoorschijn. Langzaamaan werd het steeds stiller en kon de leiding ook gaan slapen.


De zondagochtend was het gelukkig droog en konden we na het ontbijt toch met zijn allen gaan fietsen. De hele groep werd in drie groepen verdeeld die allemaal een verschillende afstand reden. Na de middag was iedereen weer terug en stond de lunch klaar. Hierna begon de zoektocht naar zijn eigen spullen in de tenten. Zo kwam er een eind aan een geslaagd jeugdkamp en werd het tijd om terug te gaan naar Swift.
Met zo`n 40 kinderen een weekend lang genieten van sport en spel en wielrenvriendschappen!

 

 

 

 

 

 

 

Zeker een van de hoogte punten voor het jeugdwielrennen en voor de onderlinge verbondenheid met de vereniging. Ook hier waren veel ouders in de weer om er een bijzonder weekend van te maken.
Dit jaar werd er voor het eerst een klassement opgesteld voor een Zuidhollandskampioenschap. Na het NK werden de renners uitgedaagd om vooral wedstrijden te rijden in ons eigen district. Men kon zowel individueel als voor de vereniging punten verdienen en hierbij is Swift 5e geworden.
Naast al deze activiteiten zijn er ook nog clubkampioenschappen geweest. Gewoon op het parcours van Swift met Pasen en het tijdrijden in september.
Op 1 oktober deden er veel jeugdleden mee met de Taptoe in Leiden. De groep lijkt elk jaar steeds groter worden. Voordat we naar de start zouden gaan, hebben we eerst in de kantine patat en frikandellen van Riet gegeten. Veel fietsen waren versierd met lichtjes, op sommige fietsen zaten complete kerstboomverlichtingen. Vorig jaar hadden we namens Swift zelfs de 3e Joppenszprijs gewonnen daardoor mochten wij als derde vereniging starten. Iedereen had goed zijn best gedaan want ook dit jaar heeft Swift de derde prijs gewonnen. Dit heeft niet alleen de jeugd voor elkaar gekregen, ook het aangepast wielrennen en de overige leden dee meededen.

Dan rest mij nu nog iedereen te bedanken die op welke mannier dan ook heeft bijgedrage aan het jeugdseizoen 2017.

Voor meer persoonlijke verslagen en uitgebreidere informatie over onze activiteiten hebben we een jeugdpagina op Facebook. Op de verenigingswebsite staat algemene informatie onder het kopje Jeugdwielrennen.