Jurjun van der Velde Kampioen NK Tegenwindfietsen

Jurjun van der Velde winnaar van het NK Tegenwindfietsen.

Jurjun gaat hier als eerste over de finish op de beroemde Oosterscheldekering

Ons Swift-lid Jurjun van der Velde is afgelopen zondag 6 februari niet in de sneeuw maar wel met veel tegenwind kampioen van Nederland geworden bij het NK Tegenwindfietsen. De 5e plek was voor nog een Swft-lid namelijk Sipke Castelein. Namens Swift van harte gefeliciteerd.

Op de Oosterscheldekering wist Jurjun bij een tegenwind van windkracht 7 tot 9 en op een gewone fiets zonder versnellingen de snelste tijd te realiseren. Hij zette een tijd neer van 20.23 min. voor het parcours van 8,5 km. en was daarmee 27 sec. sneller dan Max de Jong, die de afgelopen twee edities van het NK Tegenwindfietsen wist te winnen in Zeeland. Marnix Scheelde werd derde in een tijd van 22.35 min. Sipke Castelein bemachtigde de 5e plek met een tijd van 22.51 min.

De nationale titelstrijd tegen de wind is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een evenement dat net zo hard bij het Nederlands erfgoed hoort als de Nieuwjaarsduik of de Elfstedentocht. Daarom wordt deze tijd van het jaar het weerbericht nauwlettend in de gaten gehouden en uitgekeken naar hét moment. Wanneer de Hollandse wind immers hard genoeg waait, kunnen de liefhebbers zich opmaken voor een nieuwe editie van het Eneco NK Tegenwindfietsen. Dan kan er immers afgereisd worden naar fietsprovincie Zeeland, waar op de Oosterscheldekering een 8,5 kilometer lange helletocht wacht. Geen beter decor voor de strijd tegen de elementen dan de plek waar de mens al jarenlang de strijd met de zee in zijn voordeel weet te beslissen.

Voor een leuk artikel over de overwinning van Jurjun zie NK Tegenwindfietsen

Namens de Rencommissie, Hans Egberts