Activiteitenplan LRTV Swift 2020 

Inhoud 

Inleiding ………………………………………………………………………………………………………. 1 

Commissie Aangepast wielrennen ………………………………………………………………….. 2 

Rencommissie ……………………………………………………………………………………………… 3 

Nieuwe Commissie Veldrijden (onderdeel van Rencommissie) ………………………… 4 

JZC 2020: Joop 14 – 40 ! ………………………………………………………………………………. 4 

Jeugdcommissie 2020 …………………………………………………………………………………… 5 

Nieuwelingen/Jongeren 2020 …………………………………………………………………………. 6 

Sponsorcommissie ……………………………………………………………………………………….. 6 

Barcommissie ………………………………………………………………………………………………. 6 

Bouwcommissie ……………………………………………………………………………………………. 7 

Kledingcommissie …………………………………………………………………………………………. 7 

 

Inleiding 

In dit document hebben we de door de commissies aangeleverde geplande en reeds bekende activiteiten voor 2020 opgenomen. 

De Toercommissie van Swift stelt zich ten doel om het hele jaar door en in de volle breedte van de recreatieve wielersport een gevarieerd aanbod te organiseren van aantrekkelijke toeractiviteiten. Dat wil zeggen dat er voor alle doelgroepen in de vereniging ‒ man of vrouw, van jong tot oud, zowel voor snelle trimmers als voor rustige recreanten ‒ wekelijks iets leuks te beleven moet zijn op Swift. 

De basis hiervoor berust van oudsher op de zondagmorgen, met de veertig beschreven toertochten van circa 60 km langs unieke en attractieve fietsroutes in de omgeving, met halverwege de onvermijdelijke koffiestop. Hier is de Speedtoer bijgekomen met tien snelle routes van 90 km voor de sportieve rijders die een wat langere afstand en hoger tempo zonder oponthoud op prijs stellen. Naast de wekelijkse zondagochtendtochten zijn er voor de echte kilometervreters ook nog de acht maandelijkse langeafstandstochten van circa 150 km op de zaterdag, plus in de warme maanden de donderdagse zomerritten van Leo. Bovendien worden er doordeweeks pittige trainingsritten georganiseerd van 50 km op de woensdagavond gedurende de zomertijd. En in de wintermaanden organiseren we van november tot maart op de zaterdagmiddag groepstrainingen van 80 km. Senioren kunnen het hele jaar door op de dinsdagmorgen met de racefiets op pad met de Krasse Knarren. En voor wie het liever wat rustig aan doet en gezellig wil genieten op de toerfiets worden op de dinsdagmorgen recreatieve fietstochten van 30 km georganiseerd, soms ook in combinatie met culturele uitjes zoals een bezoek aan een park, museum of andere attractie. Last but not least, hebben zich de dames van Swift niet langer onbetuigd gelaten. Sinds een paar jaar draait nu het initiatief van Swift Ladies. Met hun appgroep en ludieke acties geven zij een enorme impuls aan het gezamenlijk toerfietsen van vrouwen bij Swift, iets waar onmiskenbaar een groeiende vraag naar is. 

Kortom, voor het seizoen 2020 is het ons voornemen om al deze bovenstaande vaste activiteiten te versterken en waar mogelijk verder uit te bouwen. Hierbij komen nog de extra evenementen zoals de cursus Start2Bike in het voorjaar (voor racefietsen) en in het najaar (voor MTB). Ook staan voor 2020 twee extra lange toertochten van 260 km op het programma: het rondje Markermeer eind juni en het rondje Zeeland eind augustus. Ten slotte zijn nog in voorbereiding diverse ploegexcursies naar klassiekers en meerdaagse fietsreisjes in de bergen. Daarom is het ook voor dit jaar weer de grootste zorg en speerpunt van de toercommissie om voldoende helpers te vinden met wie we samen al dit moois weer mogelijk kunnen maken. Want samen uit fietsen gaan, dat is toch de toegevoegde waarde van onze sportbeoefening in verenigingsverband. 

Commissie Aangepast wielrennen 

 • Start activiteit voor nieuwe seizoen 2020 in Februari 2020 
 • Drie trainingen op zaterdag in aanloop naar de JZC. 
 • Deelname aan de JZC op 21 maart 2020 
 • Collecteren voor het fonds Gehandicaptensport van 30 maart tot 5 april 2020 
 • Deelname aan clubkampioenschappen op 12 april 2020 
 • Vanaf woensdag 25 maart tot 7 oktober trainingen op woensdagavond 18:00 tot 19:00 uur 
 • Ondersteunen op het parcours van de kennismakingscursussen wielrennen van het Metrum gegeven door de Bike Control samen met combinatiefunctionaris met het oog op het werven van nieuwe deelnemers 
 • Deelnemen aan informatiemiddag het “KidsSportEvent” bij revalidatiecentrum ‘Basalt’, met het oog op het werven van nieuwe deelnemers. 
 • Twee keer een ‘kleine maaltijd’ als afsluiting van de twee seizoenshelften. 
 • Deelnemen aan de Taptoe op vrijdag 2 oktober 2020 
 • Deelnemen aan G-wedstrijden (subsidie aangevraagd bij sportstimuleringsfonds Leiden) bijv., Only Friend Amsterdam voor G-sporten (vrijdag 15 mei tot zondag 17 mei 2020), Speciaal Olympics Nationale Spelen in Den Haag (vrijdag 12 juni tot zondag 14 juni 2020) en een aantal nader te bepalen wedstrijden. Deze wedstrijden worden met name in Zuid-West Nederland georganiseerd. 

Rencommissie 

 De Rencommissie van Swift organiseert en coördineert activiteiten voor (aspirant-) wielrenners van (binnen en buiten) onze vereniging en in het begin van het jaar 2020 is dat altijd de nog lopende Swabo-Cross-Competitie die afwisselend bij Avanti, De Bollenstreek en bij Swift wordt verreden. Tussen oktober 2019 en eind januari 2020 worden er 14 wedstrijden verreden waarvan dus een viertal in januari. 

 Als start van het wegseizoen kunnen de trainingstochten in februari rond de Haarlemmermeer gezien worden. 

 In maart, ook al een traditie, is het dan weer tijd voor een wedstrijd (van de drie) op ons parcours van de traditionele Rijn-Bollenstreek-competitie. 

 Als de zomertijd in 2020 nog steeds geldt, wordt op dinsdag 31 maart een aanvang gemaakt met de “Swift/Neuteboom Bike Totaal Dinsdagavondcompetitie” die tot 8 september gaat duren. 

 Op zondag 12 april, zijnde 1e Paasdag, rijden we weer het jaarlijkse Clubkampioenschap van Swift op ons clubparcours. 

 De tijdritcompetitie rijden we dit jaar wederom met een vergunning van de gemeente (incl. verplichte verkeersregelaars) in Woubrugge en het wordt steeds populairder. In totaal is de planning om een 6-tal tijdritten, inclusief het CK Tijdrijden, te laten verrijden. 

 Getracht zal worden eind september weer met een Swift-ploeg mee te doen met het Nederlands Clubkampioenschap. 

 Om het wedstrijdrijden op de zondagen te stimuleren heeft Swift zich aangesloten bij zgn. ZOMOCO-competitie en gedacht wordt om in dit kader twee wedstrijden te laten verrijden op ons parcours. Dit zou dan eventueel aangevuld worden met eveneens twee wedstrijden van de Vet50+. 

 En dan begint het najaar alweer en is het tijd voor de jaarlijkse Swabo-Cross-Competitie die van eind oktober tot eind januari 2021 wordt verreden. En om in de sfeer van het crossen te blijven, is traditiegetrouw op zondag 20 december het Clubkampioenschap Cross van Swift, waarna op 2e kerstdag de Zuid-Hollandse GP Cycling Veldrit Competitie op Tweede Kerstdag bij Swift verreden. 

 In totaal dus zo’n 35 wedstrijden op ons weg- en cross-parcours in 2020. 

 

Nieuwe Commissie Veldrijden (onderdeel van Rencommissie) 

 Een klein groepje enthousiastelingen heeft na de zeer succesvolle KNWU veldcross wedstrijd op de Bult besloten de handschoen op te nemen die de KNWU ons toegooide. 

 De KNWU zou heel graag zien dat we op de Bult een jaarlijkse nationale crosswedstrijd organiseren voor de volwassenen en de jeugd. Ze waren zeer onder de indruk van de mogelijkheden op de Bult qua technische passages en het hoogte verschil. Ook waren ze meer dan tevreden over het organisatorisch vermogen bij Swift. De KNWU gaf aan dat we misschien kunnen toetreden tot de topcompetitie wedstrijden in het komende cross seizoen. Die uitdaging gaan we dus aan. 

 Er liggen wel vele hindernissen op de weg om hier een jaarlijks terugkerende wedstrijd van te maken. De eerste ligt al direct bij de gemeente. Het vergunning traject lijkt nog wel een kluif te worden. Verder moet ook de begroting rondkomen. Hiervoor zullen we opzoek moeten naar bedrijven die een evenement, bij voorkeur meerjarig, zouden willen sponsoren. Mochten leden ideeën daarvoor hebben dan horen we ze graag. Naast het prijzengeld zullen we ook moeten investeren in materiaal voor het parcours. Mocht iemand ingangen hebben om aan (2dehands) houten paaltjes, uiendoek of gaasdoek, lint en bijvoorbeeld veel zand te komen breng ons dan ajb in contact met deze partijen. 

 Verder willen we ook de andere commissies vragen of zij tijdens het crossweekend vrijwilligers kunnen leveren. En het liefst ook mensen die in de twee weken voor de cross helpen met het opbouwen van het parcours, de spuitplaats en inrichten van bijvoorbeeld parkeerplaatsen. 

 Binnen de organisatie beschikken we wel over mensen die makkelijk een stukje tekst kunnen schrijven en bijvoorbeeld een persbericht kunnen uitsturen. Als er echter iemand is die handig is met social media om deze wedstrijd extra te promoten zouden we ook dat erg op prijs stellen 

 Veldrijden is een leuke commissie 

 

JZC 2020: Joop 14 – 40 ! 

Op zaterdag 21 maart 2020 wordt de 14e (!!) Joop Zoetemelk Classic gereden in het jaar dat Joop 40 jaar geleden de Tour de France won. Om dat laatste feit te vieren komt er een boek uit over Joop en worden theatervoorstellingen georganiseerd. Tijdens de Tour van dit jaar zal Joop ook prominent aanwezig zijn. Ook bij de 14e Classic (Waar blijft de tijd? Is het al zo lang geleden dat Cor Vergeer en Rob Hogenelst het idee van een toertocht door het Groene Hart opperden?) zullen we aandacht besteden aan de 40ste verjaardag van Joop’s Touroverwinning. Trouwens… wie heeft daar leuke ideeën over? We staan open voor suggesties. 

Uiteraard rijdt Joop zelf op 21 maart ook weer mee wanneer Swift tijdens de Leidse Primavera op de kaart wordt gezet. En hij zal ook graag op de foto gaan met alle Swifters, die op de fiets klimmen of zich inzetten als vrijwilliger. Hopelijk zullen er dat dit jaar weer velen zijn. Om te helpen met het plaatsen van hekken en palen, om de route vóór te rijden, achter de bar te staan, de duizenden deelnemers te ontvangen, 

pijlen te plakken, krentenbollen uit te delen, het parkeren en het verkeer te regelen, de tent op te bouwen, te helpen met opruimen etc. etc. De Joop Zoetemelk Classic is niet mogelijk zonder de inzet van meer dan honderd vrijwilligers. Jullie kennen allemaal het spreekwoord: “Vele handen maken licht werk”. Kortom: meld je aan om mee te fietsen én als vrijwilliger (dat gaat ook samen). Op https://swift-leiden.nl/toerfietsen/joop-zoetemelk-classic/ vind je meer. Net als andere jaren is digitale inschrijving verplicht – ook voor leden van Swift. 

Met wielergroet, 

Anton Dalhuijsen 

Voorzitter Joop Zoetemelk Classic 2020 

 

Jeugdcommissie 2020 

Komend jaar staat de jeugdcommissie voor de uitdaging om de continuïteit voor de komende jaren weer te waarborgen. Veel actieve ouders/trainers zijn ouder van kinderen die bijna de leeftijd bereiken waarop ze doorgaan naar de nieuwelingen/junioren. Gelukkig zijn er voldoende enthousiaste ouders maar de uitdaging wordt om er ook voor de komende jaren voor te zorgen dat er voldoende capabele ouders zijn om de trainingen te geven. Daarom willen we proberen de commissie met een aantal ouders van jongere kinderen te versterken en 1 of twee ouders te interesseren voor deelname aan de trainerscursus WT2 of een EHBO cursus 

Verder streven we er naar om het niveau van de trainingen weer verder omhoog te brengen. We beraden ons er ook op of het misschien verstandig is om de kinderen van de basisschool leeftijd en die nog geen knwu wedstrijden rijden op woensdagmiddag te blijven trainen. Net zo als we dit al twee jaar tijdens de winter doen. We blijven verder werken aan de database met trainingen waaruit toekomstige trainers uit kunnen putten. 

Ook voor 2020 blijft het streven om zoveel mogelijk kinderen mee te laten rijden met wedstrijden en als het niveau het toelaat zoveel mogelijk de KNWU wedstrijden op de weg en in het veld. Ook zullen we ook dit jaar weer een kamp organiseren, drie clubkampioenschappen, twee nationale wedstrijden, twee mcc/mww wedstrijden en een aantal swabo wedstrijden. We willen daarnaast kijken of we ook een bijeenkomst voor/door/met de ouders kunnen organiseren om iedereen te bedanken voor de inzet en ook de ouders meer te betrekken bij LRTV Swift 

De jeugdcommissie 

 

Nieuwelingen/Jongeren 2020 

Gert en Folkert volgen op dit moment de opleiding tot gekwalificeerd trainer bij de KNWU. Verwacht wordt dat zijn in 2020 de trainingen bij Nieuwelingen/Junioren gaan verzorgen. 

Onze samenwerking met Avanti en RTV Bollenstreek wordt voortgezet. We zullen weer met gezamenlijk teams deelnemen aan de Eendaagse Races. 

 

Sponsorcommissie 

Onze hoofdsponsor Rabobank Leiden Katwijk heeft aangegeven per eind dit jaar te stoppen als sponsor. Zij hebben ons dan 3 jaar gesponsord. Het is in die periode lastig geweest wederkerigheid te creëren, ondanks diverse inspanningen van Swift. Wij gaan dus op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor. Mochten jullie organisaties weten laat het de sponsorcommissie weten. 

Daarnaast gaat de commissie in 2020 proberen er nog enkele sponsoren bij te krijgen. Het zou mooi zijn als de commissie getipt wordt voor een bedrijf/organisatie die wellicht LRTV Swift wil sponsoren. Wij hebben diverse mogelijkheden om te sponsoren. 

De commissie gaat in 2020 leden werven voor de sponsorcommissie. Heb je groot netwerk en/of ben je goed in netwerken, ga een gesprek aan met een van de commissieleden. Het gaat gemiddeld om enkele uren per maand voor bezoek huidige sponsors voor evaluatie, gesprekken om nieuwe sponsors binnen te krijgen, ophangen en wisselen van banieren en doeken en enkele overleggen per jaar met de sponsorcommissie. 

We roepen onze leden op te (laten) kopen bij de sponsoren! 

 

Barcommissie 

Er Is afgelopen jaar al veel werk verzet. Voor komend jaar hebben we nog de volgende ambities: 

 Besluit vervanging of huur van een nieuwe horeca koffiemachine van 10 liter. 

 In overleg bouwcommissie bekijken wat de bar nog nodig heeft 

 Verder vorm geven gezonde kantine w.o.plan maken voor gezonde snacks 

 monitoren afspraken van 2019 over schenken van drank, kassagebruik, barbemensing. 

 

Bouwcommissie 

In 2019 is er al veel werk verzet en we hebben ook voor komend jaar nog voldoende plannen: 

 Plaatsen zonnepanelen is in ontwikkeling 

 Beoordelen hoe we de hemelwaterafvoer gaan regelen 

 Afronden vernieuwen kozijnen met dubbelglas 

 Oriënteren op oplaadpunten voor elektrische fietsen 

 Afronden schilder- en sauswerk van de club 

 Opnieuw bekleden van het podium 

 Aanvragen van afvalbakken bij de gemeente Leiden 

 

Kledingcommissie 

De kledingcommissie onderzoekt de mogelijkheden van digitalisering van het bestellen en het voorraadbeheer. Het doel is het onszelf makkelijker te maken en de kwaliteit te verbeteren. Tot onze ergenis blijft er bestelde kleding liggen. Daar willen we van af. 

We zijn van plan ons door Bioracer te laten informeren over het functioneren van de webshop . We zijn ooit gestopt met de webshop vanwege trage levering. De foutmarge bij de webshop lag erg laag. 

Verder is de kledingcommissie in afwachting van de sponsorcommissie wat betreft het clubtenue voor het jaar 2021. De Rabobank gaat dan stoppen als sponsor. Dit heeft gevolgen voor onze kleding. Daarnaast moeten we de huidige voorraad zo snel mogelijk verkopen. 

Met de penningmeester is al een gesprek gestart over een prijsverhoging. Dit zouden we bijvoorbeeld door indexering kunnen doen. De prijzen zijn al jaren hetzelfde. Door de laatste afschrijving en de komende afschrijving op de bestaande voorraad lijden we verlies. Dit willen we in toekomst voorkomen.