De Rencommissie van de LRTV Swift organiseert en coördineert tal van activiteiten voor (aspirant-) wielrenners van (binnen en buiten) onze vereniging. Hieronder, in een notendop, wat algemene informatie over:
- wedstrijden bij Swift;
- regionale en landelijke koersen;
- verenigingslidmaatschap en licenties;
- trainingen;
- clubkleding;
- nuttige links.
Heb je na lezing van dit alles nog vragen, wend je dan tot een van de leden van de Rencommissie.
Wedstrijden op en rond De Bult
Swift heeft een fraai parkoers en een gezellig clubhuis, gelegen in Park De Bult. De meeste van onze wedstrijden vinden daar plaats. Soms wijken we uit naar andere locaties. Van laagdrempelige instapkoersjes ((inter-)clubwedstrijden waarvoor slechts een basislidmaatschap is vereist) tot officiële, nationale wielerwedstrijden (voor licentiehouders), bij Swift kun je terecht voor:
- wegwedstrijden, zowel ‘interclub’ (Swift/Neuteboom Bike Totaal dinsdagavondcompetitie, zomerdriedaagse), als ‘nationaal’ (Ronde van Leiderdorp);
- tijdritten, zoals de Swift Time Trials en de regionale tijdritcompetitie Zuid-Holland;
- crosswedstrijden, zoals de SwiBoCrossCompetitie voor mountainbikers en veldrijders en enkele regionale/nationale veldritwedstrijden;
- clubkampioenschappen in bovengenoemde disciplines.
Details over ons wedstrijdprogramma worden gepubliceerd op de Swift-site. Je vindt de aankondigingen op de pagina met rennieuws en, natuurlijk, ook in de agenda. Ook onder de aandacht gebracht via andere (sociale) media (zie ‘enkele nuttige links’ onderaan deze pagina).
Regionale en landelijke wedstrijden
Uiteraard acteren veel van onze renners ook buiten De Bult. Overal in den lande worden wedstrijden georganiseerd (meestal onder auspiciën van de KNWU), voor verschillende leeftijden en niveaus: criteriums, klassiekers, tijdritten, veld- en mountainbikewedstrijden.
Het wedstrijdprogramma wordt in het voorjaar opgesteld en gepubliceerd. Zie (bijvoorbeeld):
- de wedstrijdkalenders van KNWU;
- de website van de Nederlandse Wielren Bond;
- de website van Trimbelangen Midden Zeeland; en
- de website voor veteranen 50-plus.
Inschrijving voor ‘nationale’ wedstrijden is in beginsel individueel, maar bij Swift proberen we onze programma’s zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen.
Lidmaatschap, licentie
Voor deelname aan alle wedstrijden (behalve de Swift Time Trials) is tenminste een KNWU-basislidmaatschap vereist (via Swift of een andere wielervereniging). In sommige gevallen is ook een geldige KNWU-licentie nodig (landelijke wedstrijden, bijvoorbeeld—dit wordt per evenement aangegeven).
Via het KNWU-basislidmaatschap ben je aangesloten bij de wielerbond. De bijbehorende kaart geldt als ‘verzekeringsbewijs’ en kortingspas voor verschillende KNWU-evenementen. Swift-leden regelen hun KNWU-lidmaatschap via de ledenadministratie.
Voor een KNWU-licentie zorg je in beginsel zelf. Welke licentie je neemt, hangt af van je leeftijd (en soms ook van je niveau). Dit bepaalt ook wie jouw eerste aanspreekpunten binnen de vereniging zullen zijn.
- Voor jeugdrenners, d.w.z. meisjes en jongens in de leeftijdscategorie van (+/-) 8 tot (+/-) 15 jaar, hebben we bij Swift de afdeling jeugdwielrennen, met een eigen trainings- en wedstrijdprogramma.
- De iets oudere renners (m/v), nieuwelingen (+/- 15- t/m 16-jarigen) en junioren (+/- 17- t/m 18-jarigen), kunnen deelnemen aan (vrijwel) alle evenementen van de rencommissie. Hun begeleiding is echter belegd bij een apart team van vrijwilligers.
- Vanaf je 18e jaar heb je de keuze uit verschillende licenties. Belofte– (18-23) en élite-dames (23+) en -heren (18+) zijn de ambitieuze coureurs die op het hoogste niveau acteren. Bij Swift vallen die doorgaans (maar niet altijd) onder de hoede van de Swabo/Swabo Ladies ploeg.
- Daarnaast zijn er nog de ‘breedtesportcategorieën’ der amateurs (dames en heren 18+) en sportklasse (heren 18+). Deze vallen onder de verantwoordelijkheid van de Rencommissie.
Meer over het verenigingslidmaatschap en licenties vind je op onderstaande adressen:
Trainingen
Wedstrijdrijders trainen dikwijls alleen, op tijdstippen en met snelheden die hun het beste uitkomen. Toch is het nuttig om (daarnaast ook) met gelijkgestemden kilometers te maken, al was het maar voor de teamgeest. Daarvoor zijn er, onder meer, deze mogelijkheden:
- aansluiten bij de tochten die de toercommissie organiseert (met name de ‘snelle zondagochtendgroep’ en de woensdagavondtrainingen zijn geschikt om (relatief) rappe kilometers te maken); van het voorjaar tot en met de herfst;
- gedurende het winterseizoen kunnen de wedstrijdrenners in een eigen trainingsgroep toewerken naar het wegseizoen (duurtraininkjes op zaterdagmiddag; details worden nog bekend gemaakt)
- in het voorseizoen (januari, februari, maart) fietsen de wedstrijdrijders gezamenlijk naar oefenwedstrijden in Rotterdam (Ahoy) en Sloten om hun vormpeil aan te scherpen
- veldrijders kunnen (in het herfst- en winterseizoen) terecht op het Leids Cyclocross Trainings Centrum, dat op het crossen toegespitste trainingen verzorgt;
- het jaarlijkse Ardennen-trainingsweekend (details worden t.z.t. bekend gemaakt);
- clinics en informatie-avonden die de Rencommissie organiseert.
Clubkleding
Van wedstrijdrenners wordt verwacht dat zij in clubkleding rijden. Informatie over kledingpasavonden, de bestelprocedure en de prijzen staan elders op deze site.
Enkele nuttige links
- Facebook groep en het Twitter-account: nieuws en updates vanuit de vereniging
- Website van het KNWU-district Zuid-Holland: alles over koersen in de regio
- KNWU-wedstrijdkalender weg
- KNWU-wedstrijdkalender veldrijden
- KNWU-wedstrijdkalender MTB