NK Nieuwelingen en Junioren in Emmen

Emmen01

Al vroeg in de morgen was Bas, eerstejaars nieuweling, in Emmen om, helaas als enige van de club, het NK nieuwelingen te rijden. Tomas had ook al genoeg punten behaald, maar gaf vooraf al aan dat het geen leuke wedstrijd zou worden, en reed op zondag een leuke klimkoers in Brunssum.

Voor de wedstrijd kon je zien dat iedereen gespannen was voor de wedstrijd. Zo kreeg Bas zijn brood niet meer weg en merkte je aan de sfeer die er hing dat het geen ‘gewone’ wedstrijd was.

Om half tien was het dan zover, de start. Vanuit een 60ste à 70ste plek vertrok Bas tussen ongeveer 120 andere renners. Zoals Tomas al had aangegeven, het bleef een erg gesloten wedstrijd, met veel gestress. Dat klopte, veel renners waren nog onrustiger dan normaal, daardoor veel kleine valpartijtjes of stuurfoutjes. Het parcours was eigenlijk zonder enige uitdaging, maar wel met een aantal erg smalle stukken, ook niet optimaal met zo’n gesloten peloton. De hele wedstrijd is er een grote groep bij elkaar gebleven, wat zorgde voor een soort geneutraliseerde wedstrijd.

Bas heeft heel het seizoen al moeite met de overstap van jeugd naar nieuwelingen wedstrijden en dat bleek vandaag maar weer. Bas kwam moeilijk naar voren en kwam helaas niet echt tot zijn recht in de koers. Uiteindelijk wisten toch 2 rijders te ontsnappen uit het peloton. Ze wisten zelfs weg te blijven en de winst uit te maken, daarna een sprint van het peloton om de 3e plek.

Een val in de laatste bocht, zorgde voor een kleine breuk halverwege het peloton. Uiteindelijk is Bas 54e geworden op 16 seconden van de winnaar Daan Hoole. Zelf was hij niet helemaal tevreden. Een sprint ligt hem wel, maar heeft dat helaas niet kunnen laten zien vandaag. Hij hoopt snel te leren rijden in een grote groep, om zich zo snel mogelijk te mengen in het peloton/sprint. En dan wel tevreden kunnen zijn.

 

Namens Swift hadden Junioren Melle, Bob, Tijmen, Bram en Niels zich gekwalificeerd. Om 15:00 klonk het startschot voor 120 kilometer koers over rondes van 12 kilometer. 110 man gingen van start met allemaal dezelfde droom om 3uur later met een rood-wit-blauwe trui aan op het podium te staan. Tijmen had zijn fiets benen nog niet 100% gevonden door het schaatsen maar hij ging er volle bak tegen aan. Swift stond niet erg vooraan bij de start maar dat kon Melle er niet van weerhouden de eerste aanval van het NK te plaatsen. Terwijl Bram lekker in het peloton zat (verlangend naar de Limburgse heuvels), was Melle actief aan het koersen en probeerde Swift in zo veel mogelijk aanvallen me te zitten. Tijmen, Bob en Niels reden telkens attent van voren. Alsnog werd dé slag gemist en moest het peloton gaan spurten voor plek 12. Bob en Melle probeerde het peloton nog te slim af te zijn in de finale maar dat mislukte. Onderhand positioneerde Niels zich uitstekend voor de sprint van het peloton en zat Bob er vlak achter.

Tijmen mengde zich iets verder naar achter in de sprint voor een top-30 plek. In de peloton spurt werd Niels keurig 3e en Bob zat daar niet ver achter. Dit verwees Niels naar plek 14, Bob naar plek 26, Tijmen werd 42e, Melle 56e en Bram eindigde 91e. Jammer dat de slag werd gemist maar over het algemeen was het een goede dag voor Swift dat zich heeft laten zien. Emmen02