LRTV Swift en de Special Olympics 2022

Wij willen beginnen met de conclusie: Het was een fantastische belevenis in een zeer groot en al even fantastisch sportevenement. Onze wielrenners, Casper, Eveline, Eric, Jasper, Lucas en Rick, hebben genoten, plezier gehad en hun stinkende best gedaan zo hard mogelijk hun wedstrijden te rijden.

Vanaf vrijdag 10 juni tot en met zondag 12 juni 2022 hebben 6 renners van het aangepast wielrennen deelgenomen aan de Special Olympics in Twente.

De Special Olympics Nationale Spelen is een twee jaarlijks groots sportfestijn voor sporters met een verstandelijke of emotionele beperking. Dit jaar in handen van de Twentse organisatie die met ruim 2.800 vrijwilliger actief was. Enschede was de centrale plaats met het olympisch dorp waar alle deelnemers overnachten. Elke ploeg kreeg een eigen begeleider vanuit de organisatie toegewezen. Onze begeleider bleef het hele weekend bij ons. De meer dan twintig verschillende sportevenementen werden in de verschillende gemeentes van Twente georganiseerd. Er waren in totaal ruim 2.300 sporters en 700 coaches en begeleiders. Zo sliepen wij in Enschede in het tentenkamp van het Olympisch dorp, terwijl het wielrentoernooi in Oldenzaal georganiseerd was door de Oldenzaalse Wieler Club.

Vrijdag stond in het teken van de opening van de Special Olympics in het Fanny Blankers-Koenstadion in Hengelo. Er werd een grote show gepresenteerd met een parade van de atleten. Het olympisch vuur werd ontstoken door een atleet samen met mr. Pieter van Vollenhove. We vonden het geweldig het stadion in te lopen en  toegejuicht te worden door duizenden toeschouwers. 

Zaterdag waren er eerst divisioning wedstrijden. Met deze wedstrijden word je ingedeeld in groepen van ongeveer gelijke sterkte. In de loop van de middag was al de eerste echte wedstrijd. Een tijdrit over 2,5 kilometer. Deze wordt door alle deelnemers die wielrennen afgelegd. Hier werd in hun categorie door Rick en Casper het goud binnengehaald en door Jasper het zilver. Gelukkig is er bij elke wedstrijd voor elke deelnemer die geen goud, zilver of brons haalt ook een prijs.

In de avond was het groot feest in het Olympisch dorp. Met liveoptreden van verschillende Nederlandstalige artiesten. Dat viel bij velen in de smaak. Er waren polonaises zo lang als we nog nooit hebben gezien.

Zondagochtend was de tijdrit over 5 kilometer. Hieraan hebben al onze zes wielrenners deelgenomen. Ook hier werden prijzen gewonnen. Rick haalde hierbij brons in zijn klasse.  Casper en Jasper haalden wederom goud en zilver in jun klasse. In de middag werden de ritten in lijn gehouden. Eveline, Rick, Jasper en Casper kwamen uit op de 10 kilometer, terwijl Eric en Lucas de vijfentwintig kilometer reden. Rick completeerde zijn medailleverzameling met een zilveren medaille en ook Eveline had zilver.

In een grote ceremonie op de wielerbaan werden aan het eind van de middag alle kampioenen van die dag gehuldigd door Hennie Kuiper samen met andere lokale Oldenzaalse prominenten.

Het was een goed georganiseerd en geweldig mooi festijn. Over twee jaar willen we echt wel weer gaan. Dan in Brede en Tilburg.

Ivo Blom, Nelly van der Does en Niek de Goeje

Begeleiders bij de Special Olympics