Verslag Toercommissie Swift 2020

Jaarverslag Toercommissie Swift 2020

Met Swift op stap

Het toerseizoen 2020 begon stormachtig. Was het een voorteken van het bizarre jaar dat zou volgen? In de maand februari werden drie van de vier trainingsritten rond de Haarlemmermeer afgelast wegens slagregens, rukwinden en een heus weeralarm. Op 15 maart, toen we net waren begonnen met de eerste zondagse toertochten en ons al opmaakten voor de grote JZC, sloeg de ‘intelligente lockdown’ in als een bom. De door de regering afgekondigde coronamaatregelen maakten in het hele land voor onbepaalde tijd een abrupt einde aan alle georganiseerde verenigingsactiviteiten en sportbeoefening in groepsverband.

Met Swift op de pont

Gelukkig bleef het ons wel toegestaan om alleen of in tweetallen samen te blijven sporten in de buitenlucht. Goed voor het behoud van de gezondheid en de weerstand. De meeste Swifttoerders lieten zich dit geen twee keer zeggen en maakten gretig gebruik van de overgebleven mogelijkheden om er met de racefiets op uit te trekken. Solo rijden of in duo’s werd de norm en Strava vormde de virtuele ontmoetingsplaats. Zo zijn er tijdens het stille voorjaar van 2020 op eigen initiatief toch nog heel wat uitdagende toerkilometers verreden.

Vanaf 11 mei kwamen de stapsgewijze versoepelingen in het coronabeleid. Nu mocht er op de fiets weer worden afgesproken in viertallen. Het clubhuis bleef nog dicht maar de clubtrainingen op de woensdagavond werden in kleine teams hervat. Op 1 juli werd de lockdown opgeheven. Het clubhuis mocht met de nodige aanpassingen en inachtneming van de anderhalve meter afstand weer opengaan voor eigen leden. Dit was voor de vereniging het moment om op beperkte schaal een herstart te organiseren van het toerseizoen. Zonder grote publieksevenementen maar met het gehele aanbod van wekelijkse toeractiviteiten voor alle geledingen. Verspreid vertrekken in groepen van maximaal tien rijders om de veiligheid te waarborgen. Zelfs de koffiestops onderweg konden met enige beperkingen weer plaatsvinden op het terras of in het café.

Teams indelen bij Swift

Die mooie lange zomer van 2020 duurde voor Swift van zondag 5 juli tot zondag 11 oktober, waarna de opnieuw afgekondigde ‘gedeeltelijke lockdown’ een definitief einde maakte aan het toerseizoen. In de tussenliggende drie maanden is door de Toercommissie een vol en intensief programma gedraaid. Veertien maal gingen op zondag vier à vijf groepen (Speed)toerders van start voor een sportieve toertocht. Dertien maal organiseerde Leo van Leeuwen op donderdag een toeristische toertocht voor circa twintig deelnemers. Ook de recreatieve fietsers op de dinsdagmorgen zijn het hele seizoen in drie kleinere groepen op pad gegaan en hebben bijvoorbeeld de Driemanspolder ontdekt als een nieuw rondje in hun repertoire. Vijf van de negen geplande lange toertochten op zaterdag hebben alsnog doorgang kunnen vinden. En als klap op de vuurpijl werd op 6 september onder leiding van het RAX-team met 25 man (m/v) de megaronde verreden over de Deltawerken van Zeeland (255 km).

Met Swift door Zeeland

Het toerseizoen 2020 was dus kort en hevig. Op 13 oktober ging het clubhuis dicht en mochten we nog slechts met maximaal vier personen samenkomen in de buitenlucht. Sinds de ‘volledige lockdown’ van 14 december is dit aantal zelfs weer teruggebracht tot twee personen. Door de opeenvolgende coronagolven en de onvermijdelijke maatregelen werd dit jaar het verenigingsleven ernstig beperkt. Maar dankzij het aanpassingsvermogen en de vindingrijkheid van Swift hebben we er toch het beste van weten te maken. De wielersport gaat voort, de fietspassie is gebleven en we snakken al naar een nieuw seizoen van toeravonturen met Swift in 2021. (HK)

Poffertjes voor Swift op 3 oktober