Heropening Toerseizoen 2021

Gaan we het groepsgevoel weer terug krijgen.

Welkom terug uit de tweede lockdown!

Hierbij verheugend nieuws van Swift. De door de regering afgekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen per 19 mei bieden onze vereniging de mogelijkheid een eerste begin te maken met de heropening van het toerseizoen voor de eigen leden. Het is vanaf nu weer toegestaan om met volwassenen te sporten in de buitenlucht in groepen van maximaal 30 personen op anderhalve meter onderlinge afstand. Volgens de regels moet het clubhuis echter nog tot nader order gesloten blijven. Daardoor kunnen we nu geen gebruik maken van de kantine, kleedkamers en wc’s maar we mogen wel met elkaar afspreken op de parkeerplaats bij Swift voor het gezamenlijk rijden van toertochten en trainingsritten, met vanzelfsprekend de inachtneming van alle voorschriften.

In deze nieuwe situatie ziet de Toercommissie voldoende ruimte om binnen de eigen vereniging op beperkte schaal de wekelijks georganiseerde toeractiviteiten weer op te starten. Daarom hieronder een overzicht van het hernieuwde toerprogramma van Swift dat aanvangt met ingang van Pinksterzondag 23 mei 2021:

 • Op de zondagmorgen, te beginnen met zondag 23 mei, is het zoals vanouds weer elke week om 8.30 uur verzamelen bij het clubhuis voor het vertrek van Speedtoer. We rijden tien opeenvolgende routes van elk 90 km non-stop tempo. We doen dit in teams van beperkte omvang met een maximum van tien rijders per team. Dit is om zo veel mogelijk de anderhalve meter afstand te kunnen houden ten opzichte van overige weggebruikers. Bovendien willen we zo min mogelijk overlast en hinder veroorzaken. Het rijden in kleinere teams is tijdens de afgelopen periode uitstekend bevallen en is beslist ook veiliger.
 • Ook op de zondagmorgen, maar dan een half uurtje later, vertrekken vanaf 9.00 uur de old school Swifttoerders voor een rit van ongeveer 60-80 km met een koffiestop (op het terras) onderweg. Deze iets latere start is bedoeld om de drukte voor het clubhuis enigszins te spreiden. Er zal gereden worden in meerdere tempogroepen met ieder een eigen wegkapitein en elke week een andere fraaie route die van te voren wordt bekendgemaakt via de mailing van Leo. Hier geldt voor alle zekerheid eveneens het maximum van tien rijders per ploeg. Daarmee houden we het voor iedereen veilig en gezellig.
 • Op de dinsdagochtend starten er om 09.00 uur een of twee tempogroepen van de Krasse Knarren. Daarna vertrekt nog de Krasse Knarren Light om 10.00 uur. Als laatsten gaan ook om 10.00 uur de Recreanten op weg. Doordat bij hen meerdere voorrijders beschikbaar zijn kan deze groep van ongeveer twintig personen worden opgesplitst in diverse kleinere groepjes die op korte tijdsafstand van elkaar zullen rijden. In de eerste weken starten zij met twee of drie groepen en rijden een afstand van ongeveer 20 km zonder pauze. Later in het seizoen wordt dat uitgebreid naar 30 km met een koffiestop.
 • Op de woensdagavond om 19.00 uur gaan we door met de vaste clubtrainingsritten op de weg van 55 km. Dankzij de versoepeling kunnen we de groepsgrootte nu enigszins opschalen. We gaan van maximaal vier naar maximaal tien rijders per team. Nog steeds biedt dit de mogelijkheid om verschillende tempogroepen te formeren, zodat clubleden uit alle geledingen een aansluiting moeten kunnen vinden.
 • Op de donderdag gaan we weer toertochten rijden van zo’n 100 tot 150 km met ook hier de aantekening dat er groepen worden geformeerd van maximaal tien rijders. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan ook incidenteel worden uitgeweken naar de vrijdag of de zaterdag. Nadere info via de mail van Leo en de website.
 • Op zaterdagen, te beginnen met de Schermertocht op 12 juni, gaan we weer op pad om 8.30 uur voor de lange recreatieve toertochten van 150 à 175 km per keer met één of twee stops onderweg. Lopende de rest van dit seizoen gaan we de eerder gemiste ritten inhalen. Dus soms meer dan een keer per maand een mooie toeristische route op de rol! Nadere aankondigingen volgen nog maar hierbij alvast de data voor in de agenda:
 • zaterdag 12 Juni: Schermertocht 170 km
  • zaterdag 26 Juni: Herenlandentocht 160 km
  • zaterdag 17 Juli: Eilandentocht 175 km
  • zaterdag 31 Juli: Purmertocht 160 km
  • zaterdag 14 Augustus: Bos-en Heidetocht 165 km
  • zaterdag 11 September: Vechttoer 130 km
  • zaterdag 18 September: Joop Zoetemelk Classic 75-100-150 km (alleen leden)
  • zaterdag 09 Oktober: Alblassertocht 120 km
  • zaterdag 23 Oktober: Europoorttoer 110 km

Het is al met al een heel pakket, en zo moet het ook. Want gelukkig kunnen we nu, met permissie van de overheid en binnen de richtlijnen van de NTFU, weer van alles gaan beleven aan fietsavonturen. Met Swift hoef je in elk geval niet binnen te blijven en stil te zitten. We gaan er weer op uit!

Namens de toercommissie met de hartelijke clubgroeten van Leo en Henk