Speedtoer 90 km non-stop

 

 

Vanaf de eerste zondag in Maart kun je weer wekelijks vlammen, met

  • Speedtoer Classic en
  • Speedtoer Lite

Start is steeds om 08:30, vanaf het Swift-clubhuis.

Het concept van Speedtoer

Speedtoer, wat is dat? Ooit een aantal jaren geleden begonnen als een rebellenclub van hardrijders die anders elke week op zondag de reguliere toertocht van Swifttoer op stelten zetten, is Speedtoer inmiddels uitgegroeid tot een gevestigde naam in de vereniging. Het initiatief van Speedtoer heeft zijn waarde bewezen als een mooie tussenvorm tussen de ren- en toerafdeling voor die wielerleden die geen trek hebben in koersen maar wel uit zijn op een beetje snelheid en uitdaging in groepsverband.

Het concept van Speedtoer is eenvoudig. Elke zondag een opeenvolgende rit uit een beperkt aantal rondjes, acht in getal, van 90 km in non-stop tempo. De routes (zie hieronder) zijn uitgezocht op overzichtelijke en verkeersarme wegen met zo min mogelijk bebouwde kom en stoplichten. In de loop van het seizoen zijn de vaste routes bij alle deelnemers bekend, wat verwarring voorkomt. Koffiedrinken gebeurt pas na afloop in het clubhuis.

Er wordt gedisciplineerd gereden in groepsverband met regelmatige aflossingen en een collectief verantwoordelijkheidsbesef voor ieders veiligheid. Het tempo ligt hoog en een extra versnelling behoort altijd tot de mogelijkheden maar er wordt niet gehinderd, gesneden of geflikt. Bij lekrijden wachten we op elkaar. Terwijl er gedepanneerd wordt, rijdt de groep op en neer. Ook bij onoverzichtelijk situaties of na onvoorziene obstakels wordt er gehergroepeerd.
Alleen als er een ‘eerlijk gat’ valt, dus als er op pure kwaliteit een verschil wordt gemaakt, mag men doorrijden. En wie er op snelheid wordt afgereden, mag hopen op genade (komt meestal wel 🙂 maar kan daar niet op rekenen. Je krijgt het niet cadeau maar trainen loont wel. Zo is nu eenmaal het spelletje van Speedtoer, overigens naar volle tevredenheid van de deelnemers.

Twee groepen

Op zondag om 8:30 uur wordt gestart in twee groepen.

  • Ten eerste de ‘klassieke’ Speedtoer met een gemiddelde snelheid van rond de 38 km/u onder begeleiding van de pacers Hans Neuteboom en ondergetekende.
  • Ten tweede Speedlite met circa 34 km/u onder leiding van Michiel Apon, Herman van Everdingen of een andere vrijwilliger.

De routes worden daags vooraf aan alle deelnemers rondgemaild. Wie zich bij mij aanmeldt, wordt opgenomen in de mailinglijst. Naast de wekelijkse ritten op zondag organiseert Speedtoer-extra maandelijks op een zaterdag voor wie dat wil een gezamenlijke deelname aan een groter fietsevenement zoals een toerklassieker of een cyclo. Ook hiervoor gaat de oproep en de aanmelding via de mail.

Routes (Strava)

Veiligheid voorop!

Gedragscode Speedtoer

Kortom, voor alle renners, toerders en zelfs voor wat daar tussenin zit heeft Swift wel iets te bieden. Zo is met Speedtoer het aanbod van de vereniging nog completer geworden. Wie zich hierdoor aangesproken voelt, is hartelijk welkom het eens te komen proberen. En ter geruststelling van alle overige Swifttoerders: Speedtoer mag wel maar moet niet.

Namens de toercommissie,
email hidden; JavaScript is required

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinemail hidden; JavaScript is requiredby feather

Evenementgegevens

Dit evenement eindigde op 28 oktober 2018