Speedtoer 90 km non-stop

 

 

Vanaf zondag  3 maart tot eind oktober kun je weer wekelijks vlammen, met Speedtoer.

Bestaande uit:

  • Speed Classic ( 36-38 km/u)
  • Speed Lite ( 34-36 km/u) en
  • Speed Easy ( 32-34 km/u met koffiestop)

Start is steeds op zondagmorgen om 08:30, vanaf het Swift-clubhuis.

Het concept van Speedtoer

Speedtoer, wat is dat? Ooit een aantal jaren geleden begonnen als een rebellenclub van hardrijders die anders elke week op zondag de reguliere toertocht van Swifttoer op stelten zetten, is Speedtoer inmiddels uitgegroeid tot een gevestigd begrip in de vereniging. Het initiatief van Speedtoer heeft zijn waarde bewezen als een mooie tussenvorm tussen de ren- en toerafdeling voor die wielerleden die geen trek hebben in koersen maar wel uit zijn op een beetje snelheid en uitdaging in groepsverband.

Het concept van Speedtoer is eenvoudig. Elke zondag een opeenvolgende rit uit een beperkt aantal rondjes, tien in getal, van 90 km in non-stop tempo. De routes (zie hieronder) zijn uitgezocht op overzichtelijke en verkeersarme wegen met zo min mogelijk bebouwde kom en stoplichten. In de loop van het seizoen zijn de vaste routes bij alle deelnemers bekend, wat verwarring voorkomt. Koffiedrinken gebeurt pas na afloop in het clubhuis.

Er wordt gedisciplineerd gereden in groepsverband met regelmatige aflossingen en een collectief verantwoordelijkheidsbesef voor ieders veiligheid. Het tempo ligt hoog en een extra versnelling behoort altijd tot de mogelijkheden maar er wordt niet gehinderd, gesneden of geflikt. Bij lekrijden wachten we op elkaar. Terwijl er gedepanneerd wordt, rijdt de groep op en neer. Ook bij onoverzichtelijk situaties of na onvoorziene obstakels wordt er gehergroepeerd.
Alleen als er een ‘eerlijk gat’ valt, dus als er op pure kwaliteit een verschil wordt gemaakt, mag men doorrijden. En wie er op snelheid wordt afgereden, mag hopen op genade (komt meestal wel 🙂 maar kan daar niet op rekenen). Je krijgt het niet cadeau maar trainen loont wel. Zo is nu eenmaal het spelletje van Speedtoer, overigens tot volle tevredenheid van de deelnemers. We houden ons hierbij aan de bijgevoegde gedragscode waarbij de veiligheid voorop staat.

Drie groepen

Op zondag om 8:30 uur wordt gestart in drie groepen.

  • Ten eerste de Speedclassic”  met een gemiddelde snelheid van rond de 36 km/u onder begeleiding van een of twee pacers die de route kennen.
  • Ten tweede Speedlite” met circa 34 km/u onder leiding van een aantal andere vrijwilligers.
  • Ten derde “Speedeasy” met een snelheid van circa 30-32 km/u gemiddeld, een kruissnelheid van 34-35 km/u en een koffiestop onderweg. Je kunt je voor deze groep aanmelden in de Whatsapp groep door een mailtje te sturen naar email hidden; JavaScript is required

De routes worden daags vooraf aan alle deelnemers rondgemaild. Wie zich bij mij aanmeldt, wordt opgenomen in de mailinglijst. Naast de wekelijkse ritten op zondag organiseert Speedtoer-extra maandelijks op een zaterdag voor wie dat wil een gezamenlijke deelname aan een groter fietsevenement zoals een toerklassieker of een cyclo. Ook hiervoor gaat de oproep en de aanmelding via de mail.

Routes (Strava)

Veiligheid voorop!

Gedragscode Speedtoer

Kortom, voor alle renners, toerders en zelfs voor wat daar tussenin zit heeft Swift wel iets te bieden. Zo is met Speedtoer het aanbod van de vereniging nog completer geworden. Wie zich hierdoor aangesproken voelt, is hartelijk welkom het eens te komen proberen. En ter geruststelling van alle overige Swifttoerders: Speedtoer mag wel maar moet niet.

Namens de toercommissie,
Henk Kern

Facebooktwitterpinterestlinkedinmailby feather

Evenementgegevens

Dit evenement vindt plaats van 3 maart 2024 tot en met 27 oktober 2024. De eerstvolgende keer is op 21 juli 2024 08:30

  • Locatie: LRTV Swift
  • Categorieën:
  • Toekomstige data: