Van de Jeugdcommissie

Ha allemaal, 

Sinds de start van het wegseizoen 2023 in maart hebben wij bij de jeugdafdeling van Swift een flink aantal nieuwe jeugdrenners mogen verwelkomen in de leeftijdcategorie vanaf 8 jaar tot en met 14 jaar. Met als ‘luxe’ consequentie dat wij in het voorjaar gestart zijn met 2 aparte jeugdtrainings groepen. 

Grotere groep jeugdrenners, twee wekelijks trainen met twee aparte trainingsgroepen 

Eén trainingsgroep voor de wat meer gevorderde renners die bijvoorbeeld ook al meedoen aan landelijke KNWU jeugdwedstrijden. Deze groep wordt getraind door Ron Guerin. De tweede groep richt zich specifiek op de beginnende renners om hen de basisbeginselen van het wielrennen bij te brengen: in een peloton rijden, bochttechniek, schakelen, op souplesse rijden, et cetera. De beginnersgroep wordt getraind door Luuc Hutten, maar omdat juist deze groep veel persoonlijke begeleiding vergt, heeft deze groep meerdere trainers. Peter Csevár en Hans Neuteboom hebben wij bereid gevonden om als jeugdtrainer mee te helpen.  

Jeugdkamp Vierhouten 1-3 September

Vlak na de zomervakantie zijn wij met 20 jeugdrenners en zes begeleiders op kamp geweest op de Veluwe, in Vierhouten om precies te zijn. Uiteraard hebben wij toen dagelijks grote fietstochten gemaakt op de Veluwe. Maar het kamp stond naast fietsen vooral ook in het teken van plezier en gezelligheid en teambonding. Dus buitenspelen, zwemmen, kampvuur en barbeque, waarbij de renners – en de begeleiders – elkaar beter leren kennen.  Al met al was het kamp ook dit jaar weer zeer geslaagd!  

MWW wegwedstrijd 23 September 

Als onderdeel van de MiniWegWedstrijd competitie, je vindt meer info op http://www.miniwegwedstrijden.nl , hebben wij zaterdag 23 september op de baan bij Swift een wegwedstrijd georganiseerd voor alle deelnemende jeugdrenners van de wielrenverenigingen in de regio Zuid-Holland. Alhoewel de wedstrijddag nogal ongelukkig begon met regen (het maakt de bult afdaling nogal glad), klaarde het weer in de loop van de ochtend gelukkig snel op.  Met bij elkaar ongeveer 50 deelnemende renners in zeven categorieën waren wij zeer tevreden. 

Taptoe 2 Oktober 

Als vaste traditie rijdt er jaarlijks een delegatie van Swift mee met de verenigingen optocht s’avonds op 2 oktober door de binnenstad van Leiden. Vanuit Swift doen hier de renners van de jeugd én van aangepast wielrennen aan mee. Als onderdeel van de traditie dienen alle deelnemers van Swift hun fiets en helm flink te versieren met veel kerstverlichting. Hoe meer hoe beter! Dit jaar is dat erg goed gelukt, met als resultaat een 3e prijs van de 2 oktober vereniging voor Swift (inclusief een geldbedrag van 250 euro).

Veldcross Seizoen is weer aangebroken

Inmiddels is het baanseizoen voor de jeugd afgesloten en hebben wij op zaterdag 7 oktober weer een veldcross parcour aangelegd. Inmiddels verzorgt Jaap Weeder samen met Hans Neuteboom en Peter Csevár wekelijks op dinsdagmiddag de veldcross trainingen.

In dat kader staan er de komende periode ook al weer twee wedstrijden op de kalender; op zondag 5 november organiseren wij bij Swift een MCC veldcross wedstrijd bij Swift als onderdeel van de MCC regio competitie. En op zaterdag en zondag 2 en 3 december organiseren wij zelfs een landelijke KNWU veldcross waarbij het parcour nog een stuk groter wordt gemaakt. 

Kom die dagen dus zeker kijken als je zin hebt! Of nog beter, meld je aan als vrijwilliger bij deze events, bij email hidden; JavaScript is required.  We zoeken nog steeds mensen. 

Camiel Teklenburg