Het Toerseizoen van SWIFT in 2021

Het afgelopen toerseizoen begon heel ingetogen, maar eindigde toch best uitbundig. De winter en de lockdown kwamen we door op de racefiets in vaste tweetallen of alleen. In het voorjaar ontstond er meer ruimte voor ongeorganiseerde buitensport, dus spraken we af in ploegjes van vier om achter elkaar aan te jagen langs dezelfde route op enkele minuten onderlinge afstand. Dat leverde onverwacht veel lol en spektakel op en hield zo het heilig wielervuur gaande. 

Vanaf de zomer mochten we als vereniging weer programmeren en dat hebben we ook gretig gedaan. Niet alleen met de wekelijkse Swifttoertochten en Speedtoerritten op de zondag, maar ook met records brekende woensdagavondtrainingen en een agenda-inhaalrace, met om de week een lange avonturentocht op zaterdag. Koffiedrinken in het clubhuis was slechts beperkt mogelijk maar de chocomel na afloop op het terras bood een prima en vrolijk alternatief. 

Knallen over het Kopje

Eind van de zomer ging de heleboel weer open en durfden we elkaar weer toe te lachen van aangezicht tot aangezicht. En geheel in stijl hebben we het seizoen afgesloten met de Sluitingsrit: Knallen over het Kopje met daarna koffie en gebak in het café. Wat we hebben meegenomen uit de lockdown is de ervaring dat het rijden in groepjes van maximaal tien man zowel veel veiliger als veel comfortabeler is gebleken. Die houden we erin! 

Vijftig maal fietsen met de Leogroep

Vanaf medio mei stond het licht weer op groen en konden we in groepsverband het toerseizoen weer oppakken. Ondanks de wisselende weersomstandigheden zijn er toch weer heel veel kilometers en dus ook heel veel ritten door Swift georganiseerd, tweeëntwintig maal vertrokken we op zondag, negentien maal op donderdag en acht maal op zaterdag. Dat zijn bijna vijftig tochten in vijf maanden tijd!

Een hoogtepunt was de uitgestelde Joop Zoetemelk Classic, speciaal en exclusief voor leden medio september. Na afloop was er voor allen een hapje en een drankje in het clubhuis, aangeboden door de vereniging. Hieraan deden vanuit alle categorieën ongeveer zestig deelnemers mee.

De dinsdagochtend gaat door

Daarnaast reden de Krasse Knarren op dinsdagochtend door weer en wind hun vaste ritjes in drie verschillende tempogroepen. Ook bijzonder trouw zijn de recreatieve fietsers op de dinsdagmorgen. Het aantal vaste deelnemers in de dinsdagrecreatiegroep ligt rond de veertig. De gemiddelde opkomst is wekelijks rond de dertig. Door Corona kon er in het voorjaar niet in georganiseerd groepsverband worden gefietst, maar hebben deelnemers wel onderling eigen afspraken gemaakt. 

Toen er in juni weer meer ruimte kwam bij de koffieadressen (op het terras) en het clubhuis weer openging, zijn we weer gestart. We hebben doorgaans gefietst in twee of drie groepen van ongeveer tien personen. En niet te vergeten, de culturele uitstapjes zijn weer opgepakt! Met onder andere een bezoek aan de beelden in Den Haag en de Dahlia’s in Voorhout. Het zomerseizoen hebben we afgesloten met de gebruikelijke pannenkoekenmaaltijd. Maar de dinsdagochtendactiviteit blijft, want de meeste deelnemers fietsen in de winter gewoon door.

Tot slot

Het toerseizoen zit erop. Vanwege tante Corona was het dit jaar kort en hevig. Officieel zijn we met Swift pas begonnen vlak voor de zomer op Eerste Pinksterdag 23 mei. Maar wat hebben we de afgelopen vijf maanden ervan genoten! Juist als je het een tijd zonder hebt moeten doen, ga je pas goed waarderen hoe waardevol die clubritten kunnen zijn. Fietsen mag dan een individuele krachtsport heten, er gaat toch niets boven de macht én de kick van het rijden in een goed gesmeerd peloton.

Namens de toercommissie,

Hanny, Harrie, Leo en Henk