Fietsmaatjes nu ook in Leiden en Leiderdorp.

Fietsmaatjes nu ook in Leiden en Leiderdorp.
Toen ik een paar jaar geleden mijn vader bezocht in het verpleeghuis stond daar, onder de trap, een tweepersoonsfiets. Toen bleek dat ik die kon lenen om ritjes te maken, hebben we daar regelmatig gebruik van gemaakt. Met veel plezier, zowel voor mijn vader als voor mij. Op de fiets konden we op het gemak allerlei plaatsen bezoeken die wandelend niet meer te bereiken waren. Zijn kantoor, de woningen waar we gewoond hadden en allerlei gebouwen (mijn vader was architect) die hij had ontworpen. Hij kon er echt van genieten. Daarnaast was het fietsen een gezonde lichaamsbeweging.
Toen Jan Pool op de nieuwjaarsreceptie een oproep deed, heb ik me direct gemeld als vrijwilliger. Inmiddels heb ik mijn eerste rit met Jan erop zittten.
Fietsmaatjes LeidenLeiderdorp zorgt ervoor dat stadsgenoten die – vanwege ouderdom, lichamelijke of geestelijke beperking of door ziekte – niet (meer) in staat zijn om buiten te fietsen, dat (weer) kunnen. Meetrappen mag, maar hoeft niet. De vrijwilligers maken met een vaste gast ritjes van één tot drie uur op een elektrisch ondersteunde, veilige (en dure) duofiets. De vrijwilliger haalt zijn gast – nadat hij zijn online gereserveerde duofiets heeft opgehaald – thuis of in het tehuis op. Na afloop brengt hij de gast weer thuis en maakt een vervolgafspraak. Dat kan direct, maar ook eventueel later met pc of smartphone.
De kandidaat-vrijwilliger krijgt instructie en na het slagen voor de rijproef, is hij vrijwilliger en krijgt hij een pas. Met die pas haalt hij een fiets op uit de stalling en gaat hij op weg naar zijn gast.
De vrijwilliger verbindt zich voor ten minste één jaar als fietsmaatje – je maatje moet een band kunnen opbouwen.
Op 18 maart heeft op de Bult door Joop Zoetemelk de bijzondere aftrap plaatsgehad van de Fietsmaatjes.
Het project heeft een flitsende start gehad en met behulp van de ervaringen in onder andere Oegstgeest, is geregeld dat er stalling voor de fietsen, introductie en opleiding voor de vrijwilligers is en dat een goede organisatie is opgezet. De eerste 5 fietsen zijn inmiddels operationeel.
Voor de fietsende Swift leden biedt Fietsmaatjes een mooie gelegenheid om een fysieke bijdrage te leveren aan dit mooie project.
Meer informatie en een inschrijvingsformulier kun je vinden op: http://www.fietsmaatjesleidenleiderdorp.nl/

Harrie Tuinhof