Joop Zoetemelk Classic

De zaterdagen 21 maart 2020, 20 maart 2021 en 18 september 2021 zullen roemloos in de vergetelheid verdwijnen terwijl zulke mooie tochten verreden hadden kunnen worden op die dagen. Nu rest slechts het predikaat ‘datum die gereserveerd was voor de Joop Zoetemelk Classic en vanwege covid niet kon doorgaan.’

Maar … er is een nieuwe datum: zaterdag 19 maart 2022!

Dan zal de volgende Classic worden verreden met start en finish op Swift’s eigen Bult. De stuurgroep zal in augustus beginnen met de voorbereidingen voor de nieuwe editie. Of we dat de 14e, de 15e of de 16e gaan noemen, valt nog te bezien. Wat wel duidelijk is, dat alle Swifters weer gevraagd zullen worden om mee te helpen. Zonder vrijwilligers geen Joop Zoetemelk Classic en zonder Joop Zoetemelk Classic geen of minder … (vult u het voor me in?).

Zoals bekend is Joop op de slotdag van de Tour de France van het afgelopen jaar (dus exact 40 jaar nadat hij in het geel Parijs binnen reed) door een auto aangereden. Gelukkig waren zijn hoofd en romp niet aangedaan. Wel had hij meerdere botbreuken en wonden aan zijn armen, handen en benen. Inmiddels zijn de botbreuken genezen maar de functie van zijn rechter arm en vooral hand zijn nog niet optimaal. Het genezingsproces verloopt traag, zoals wel vaker bij zulke letsel.

Ondanks dit alles heeft Joop aangegeven dat hij op zaterdag 19 maart 2022 aanwezig zal zijn. Daar verheugen we ons bij voorbaat op. Joop is immers niet alleen de laatste Nederlandse wereldkampioen op de weg, de laatste Nederlandse winnaar van de Tour de France maar ook een Swifter, die voor iedereen tijd maakt op de dag van de Classic.