Solo februari 2017 – Themadag ‘Sport en Mobiliteit’

Themadag ‘Sport en Mobiliteit’

Op verzoek van Oogvereniging regio Leiden (blinden en slechtzienden) heeft Swift Handbikers Leiden en Swift Aangepast Wielrennen medewerking verleend aan de speciale themadag ‘Sport en Mobiliteit’ op 17 september 2016 bij Het Haagse Schouw in Leiden met informatiemarkt, waar wij een stand deelden met hen.

Hier konden blinden en slechtzienden meedoen aan verschillende workshops zoals wandelen, hardlopen, tandemfietsen, showdown en bowlen. Voor het tandemfietsen heeft Swift voorrijders geregeld. Met dank aan Wiechert Sieders en dochter, Niek en Nelly van der Does en Mart Moraal. Om 9.30 uur was het ontvangst. De themadag werd om 10.00 uur geopend door Rik Wouters, voorzitter Oogvereniging-Leiden, gevolgd door een interessante lezing over Positieve Gezondheid door Machteld Huber.

Resultaten uit dit onderzoek van “Gezondheid als Afwezigheid van Ziekte” naar “Positieve Gezondheid met zes dimensies”:

– In het nieuwe concept van gezondheid staat de mens centraal, niet de ziekte.

– Mensen voelen zich in hun kracht aangesproken, niet in hun zwakte.

– Misschien heeft iemand wel een diagnose van een ziekte, maar er is een heel groot gebied, waar hij of zij wel gezond is.

– Die gezondheid kan nog versterkt worden.

– Positieve gezondheid bestaat uit zes dimensies: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, de spiritueel-existentiële dimensie, kwaliteit van leven, sociaal-maatschappelijk participeren en dagelijks functioneren.

Hierna was er kwartier pauze voor een bezoek aan de informatiemarkt. Om 11.30 uur begon de Workshop ronde 1 (hardlopen, wandelen, tandemfietsen, showdown, en bowlen). Hierna deelgenomen aan gezamenlijke lunch. Om 14.00 uur startte Workshop ronde 2 (hardlopen, wandelen, tandemfietsen, showdown, en bowlen). Deze dag werd afgesloten met een aangeklede borrel en muziek. Het was een geslaagde dag, die goed georganiseerd was.

Namens trainer Aangepast Wielrennen, Hans Schuurmans.