Solo februari 2017 – Terugblik jeugd wegseizoen 2016

Terugblik jeugd wegseizoen 2016

Wat is het wegseizoen 2016 snel voorbij gegaan. Op 27 september 2016 hadden we de laatste wegtraining. Hierna is het parcours voor de crossers die aan hun seizoen begonnen.

Ook zijn we afgelopen jaar in februari begonnen met wat gezamenlijke toertochten. Zo kwamen sommigen leden uit de winterslaap en anderen hadden net een rust periode gehad na een zwaar crossseizoen. De animo hiervoor was gelijk goed, waar uit bleek dat iedereen weer zin in had om met het wegseizoen te starten.

Hier een terugblik van het afgelopen seizoen van de jeugd.

Zoals elk jaar startten we het seizoen officieel met een activiteit. Dit jaar was het bowlen en wat eten met elkaar. Het werd een gezellige middag waarin flink werd bijgepraat.

Hierna begonnen we weer op de dinsdag en donderdag met de wegtraining bij Swift, want vroeg in maart begon alweer de Rijnbollen competitie. Dit is altijd de start van de wedstrijden. Swift was hier met de jeugd goed vertegenwoordigd.

Op 19 maart werd de Joop Zoetemelk Classic georganiseerd, waar wij de afgelopen jaren met een grote groep jeugdleden aan mee gedaan hebben. Ook dit jaar was er weer een grote groep vertegenwoordigd die aan verschillende afstanden meededen. Elk jaar doen er meer jeugdleden aan mee, dus de Joop Zoetemelk Classic leeft ook zeker onder de jonge leden van Swift.

Vlak voor de start ging een gedeelte van de jeugd en enkele leden van aangepast wielrennen samen met Joop  Zoetemelk van de foto.

Op zaterdag 18 maart 2017 zijn wij zeker weer van de partij. Natuurlijk proberen we dan met nog meer leden  mee te doen dan de afgelopen jaren.

Zoals elk jaar was op tweede paasdag het clubkampioenschap op de weg. Er was een grote opkomst zodat het weer spannende wedstrijden geworden zijn. Iedereen deed flink zijn best en dit leverden wederom mooie nieuwe kampioenen op.

Voor de wedstrijdrijders met een licentie begonnen nu ook de kwalificatie wedstrijden voor het NK. De overige renners reden de Swabo wedstrijden en aansluitend de MWW (Mini weg wedstrijden). Op 23 april was er op ons eigen parcours een nationale wedstrijd. Vorig jaar was er door de KNWU besloten dat de wedstijd bij Swift geen kwalificatie wedstrijd was. Maar voor dit jaar hadden ze hem wel opgenomen in de kwalificatiereeks voor het NK, waardoor er maar liefst 210 deelnemers naar Swift gekomen waren. Zo stonden er bij categorie 53 deelnemers aan de start.

Het NK 2016 werd georganiseerd op 4 juni in Reewijk-dorp. Totaal hadden 15 Swifters zich voor het NK geplaatst. Dat was er 1 meer dan het jaar daarvoor, waar wij als trainers natuurlijk weer trots op zijn. Onder zeer warme omstandigheden en op een uitdagend bochtig parcours werd het NK gehouden. Uiteraard werd er in elke cateorgie hard gereden voor de prijzen. Helaas geen top drie noteringen maar wel verschillende renners bij de eerste tien. Dit is natuurlijk een super resultaat. Deze renners kunnen wel zeggen dat ze bij de beste tien renners van Nederland horen.

De renners die de MWW reden, hebben zich ook dit jaar weer laten zien. Zo waren er renners die elke wedstrijd meededen voor de podiumplaatsen en zelfs ook wonnen, waardoor zij promoverden naar een hogere categorie. Hierdoor zijn er ook weer renners die voor komend jaar een licentie aangevraagd hebben en het gaan proberen in de landelijke KNWU wedstrijden.

Op 2 juni nam Piet Turk afscheid als trainer. Piet heeft vele jaren (hoeveel is onbekend) de jeugd op dinsdag en donderdag getraind. Maar hij vond dat het nu wel genoeg geweest was. Piet doet naast het trainen van de jeugd nog veel meer vrijwilligerswerk bij Swift. Deze andere activiteiten blijft hij gelukkig gewoon doen. Aan het einde van de training heeft Piet de hele groep nog één keer over het parcours geleid en als afsluiting werd er door alle jeugdleden een erehaag gemaakt. Piet, nog één keer namens alle jeugdleden en begeleiders, bedankt voor alle trainingen en het enthousiast maken van de jeugd.

Voordat de zomervakantie begon, zijn wij van 10 t/m 12 juni met de jeugd op kamp geweest. Deze keer naar Vierhouten op de Veluwe. Op een mooi kampterrein midden in het bos hadden wij vier grote slaaptenten en één tent waar we konden eten. Op het terrein was ook een zwemmeer en op ons eigen veld konden we een kampvuur maken. Wij kwamen aan op vrijdag avond en de indeling van de tenten was zo geregeld. De tenten hadden een veranda en zo hadden de meeste verzonnen dat ze maar het hele weekend buiten zouden gaan slapen. Nadat iedereen klaar was, zijn we met zijn allen het bos in gegaan om daar in de schemer een bosspel te spelen. Dit ging door todat het echt te donker werd. Terug op het terrein werd het kampvuur ontstoken. Toen het kampvuur lekker brandde, werden de marshmallow tevoorschijn gehaald. De eerste twee zakken gingen wel heel snel leeg, dus als je er nog eentje wilde moest je een goede mop of een raadsel vertellen. De beste moppen en flauwe raadsels werden verteld voor een marshmallow en er werd door de leiding hard om gelachen. Zo kwam er ook langzaan een einde aan de eerste avond en zocht iedereen zijn bed op. Omdat niemand van de jeugd een telefoon mee had en de meeste buiten sliepen, werden ze door het licht alweer vroeg wakker. De eersten waren om zes uur in de ochtend al wakker. Toen werd er maar besloten dat we wel een ochtend activiteit konden gaan doen. Hoe het spel ook alweer heette weet ik niet meer, maar we stonden om zeven uur met zijn allen op het veld. Het was dus niet vreemd dat iedereen honger had tegen de tijd dat het ontbijt klaar stond. Nadat we gegeten hadden, ging iedereen zijn fietskleding aan doen, want we hadden natuurlijk ook allemaal onze racefiets meegenomen. De hele groep werd verdeeld in drie groepen met verschillende afstanden. Na terugkomst stond de lunch weer klaar en na het eten moht de corveedienst alles opruimen. De rest mocht lekker zelf bepalen wat ze deze middag gingen doen. Zo was er een groep die lekker ging chillen bij het meer,  en anderen gingen in het meer chillen. In de avond was er een heerlijke barbecceu en na het eten gingen we de hei weer op voor een buiten spel. Dit spel duurde tot het te donker werd en zochten de meesten hun bed wat eerder op dan de nacht ervoor. Na het ontbijt werden de fietskleren weer aangetrokken voor werderom mooie fietstochten. Na terugkomst werd er geluncht en was het daarna tijd om de spullen bij elkaar te zoeken. Inmiddels kwamen de eerste ouders ook weer bij het kamp aan om iedereen naar Swift terug te brengen. In de meeste auto’s was het heerlijk stil op de terugweg. We kunnen weer terug kijken op een fantastich leuk kamp met een prachtige groep kinderen.

Op donderdag 8 september werden de clubkampioenschappen tijdrijden verreden. Net als het jaar daarvoor hebben we deze kampieonschappen gehouden op ons eigen parcours en niet meer bij Hazerwouse Dorp. Totaal deden er 31 kinderen mee en het was leuk om te zien dat er veel ouders aanwezig waren voor de aanmoedigingen. Daardoor werd er door iedereen hard gestreden om een zo goed mogelijke tijd neer te zetten. Dit leverde mooie nieuwe clubkampioenen op en tevreden kinderen die zich zelf verbaasden met de tijd die ze reden. In de kantine werden heerlijke poffertjes gebakken. Dit gaat waarschijnlijk wel een traditie worden, want de poffertjes waren niet aan te slepen. Waarschijnlijk krijg je van tijdrijden mega honger.

Op 1 oktober deden er veel jeugdleden mee met de Taptoe in Leiden. Leuk om te zien dat de groep kinderen die hieraan mee willen doen steeds groter wordt. We verzamelden eerst in de kantine waar de inmiddels beroemde  patat en frikandellen van Riet klaar stonden. Veel kinderen hadden hun fiets versierd met lichtjes, er waren zelfs kinderen met een verlichte bidon. Doordat de fietsen zo mooi waren en we met een grote groep waren, heeft Swift zelfs de 3e Joppenszprijs gewonnen. Voordeel hiervan is dat wij aankomend jaar niet zo lang hoeven te wachten omdat wij dan als derde vereniging mogen starten. Reden genoeg om aankomend jaar met een zo groot mogelijke groep (en super verlichting) aan te start te verschijnen.

Dan rest mij nu nog de meiden van categorie 6 en de jongens van categorie 7 veel succes te wensen bij de nieuwelingen. Bedankt voor jullie inzet en enthousiasme. Ik heb de afgelopen jaren van jullie genoten en jullie zien groeien in sportief opzicht. Wij blijven jullie uiteraard volgen  en we komen elkaar zeker nog tegen bij Swift.

Zo is er weer een eind gekomen aan een mooi wegseizoen met mooie resultaten. Soms ook met tegenslag of een vervevelende blesure, maar iedereen kwam weer terug. We hebben dit jaar weer veel nieuwe jeugdleden mogen verwelkomen, dus de jeugd blijft maar groeien.

Dit is maar een klein overzicht van wat er allemaal gebeurd is in het wegseizoen van 2016. Er zijn nog veel meer  dingen gebeurd, maar dat werd teveel om allemaal te beschrijven.  Zo wil ik iedereen bedanken die hieraan heeft meegeholpen. Ik ga geen namen noemen want dan vergeet je altijd wel iemand.  We hebben met z’n allen ervoor gezorgd dat het weer een mooi wegseizoen geworden is.

Nogmaals, iedereen hartelijk bedankt voor je inzet en tot snel want het nieuwe seizoen staat alweer voor de deur.

 

Sportieve groet,

Barry Kerkvliet