Met de Speedtoer fietsreis naar de Franse bergen

Het begint op Swift al een mooie traditie te worden. In juni trekken verschillende groepen toerders erop uit om samen een weekje te gaan fietsen in verre oorden. Of althans een flink eindje van huis in een omgeving die nu eens iets heel anders heeft te bieden dan de ons zo vertrouwde straffe wind over de polders. Zo gingen afgelopen maand acht Speedtoerders voor het zoveelste jaar op rij met een huurbus op pad voor een fietsavondtuur in Franse bergstreken. Ditmaal met een dubbele bestemming: eerst drie dagen opbouwen in de Cevennen, daarna drie dagen pieken op en om de Mont Ventoux.

We zaten in het zuiden van het grillige heuvelland van de Cevennen, in het kleine plaatsje Alzon te gast in een zeer eenvoudige Gîte Le Colombier maar met een bijzonder goede en voedzame keuken. Ons verblijf daar draaide om het narijden van de Ronde van de Mont Aigoual, de legendarische koers die 45 jaar geleden de basis vormde van het nog veel legendarischer boek De renner van Tim Krabbé. Het toeval wilde dat één dag eerder de auteur ook zelf op tachtigjarige leeftijd nog eenmaal deze lange en taaie rit had volbracht. Maar er viel meer te beleven. Zo wachtte ons meteen de eerste dag een verassing in de vorm van de venijnige Col de la Lusette, naar verluidt de zwaarste klim in de regio.

Tijd om over te steken dwars door het Rhonedal naar de vooruit geschoven Mont Ventoux aan de westflank van de Alpen. Logeren aan de voet van de klim in Hôtel La Garance te Bédoin. Hier kom je terecht in een bedevaartsoord van wielrenners. Echte renners, de wannebe’s, de e-bikers, allemaal zwoegen ze op en af de kale berg in de hoop op…, ja wat eigenlijk? Ook Speedtoer heeft zich vol overgave in deze mêlee gestort, en ieder heeft er op zijn eigen wijze een verlossing gevonden. Hierbij verdienen het gekste en het oudste lid van ons gezelschap een speciale vermelding door tezamen op één dag de berg van drie kanten te nemen en zich hiermee te hebben geschaard in het fameuze gezelschap van de Cinglés du Ventoux. Maar ook de anderen hebben zich uitstekend vermaakt, met nog eens een rondje langs de Nesque of achter de berg langs over Suzette.

Wat een weelde, wat een zomer, wat een prachtige bergen! Dit is het ultieme fietsen, zonder ongevallen en zonder wanklanken maar met een heleboel inspanning, zweet en genot na afloop, om dankbaar op terug te kijken onderweg naar huis.

Namens uw Speedtoeroperator van Swift