Een fietsbril op sterkte; wat is er allemaal mogelijk?

Steeds meer fietsers kiezen voor hun fietsbril om deze op sterkte te laten maken. Want naast het feit dat een fietsbril je bescherming biedt tegen UV, wind, regen en insectjes biedt het natuurlijk ook perfect zicht. Tegenwoordig kunnen we met de nieuwste technieken zelfs de meest gekromde monturen voorzien van glazen op sterkte met behulp van gekromde glazen. Maar het is ook mogelijk om een bril met glazen op sterkte te voorzien van een meer traditionele “inzetclip”. Er zijn verschillende manieren om een fietsbril te voorzien van glazen op sterkte en we laten ze graag de revue passeren.

In zijn algemeenheid moet gezegd worden dat het niet uitmaakt of je glazen nodig hebt voor alleen veraf (enkelvoudige glazen) of glazen voor veraf én dichtbij (multifocale glazen). In alle typen brillen kunnen tegenwoordig zowel enkelvoudig als multifocale glazen geslepen worden. Zelfs de meest gekromde monturen kunnen worden voorzien van multifocaal glas.

We praten bij het voorzien van glazen van een bril over glazen; dit is technisch niet juist. Waar vroeger veel brillen werden voorzien van glazen van echt glas worden tegenwoordig alle glazen gemaakt van kunststof.  In de keuze voor materiaal voor een fietsbril kiezen we altijd voor het onbreekbare Polycarbonaat. Dit glas is extreem stevig en het lichtste materiaal voor fietsbrillen.

Er zijn drie verschillende manieren om een bril van glazen op sterkte te voorzien.

  1. Met behulp van een inzetclip

De meeste wat grotere shieldbrillen kunnen we voorzien van een clip die aan de achterzijde van de shield wordt geplaatst. In de clip worden de glazen op sterkte geslepen. De clip is over het algemeen wat kleiner dan een traditionele bril en om deze reden kunnen we ook extreem hoge sterktes in de clip inslijpen. De clip is per merk onderling uitwisselbaar waardoor je meerdere brillen makkelijk kunt voorzien van glazen op sterkte. Een nadeel van de clip is dat het lastiger is om de bril schoon te maken. Bovendien kan er bij slecht weer regendruppels tussen de clip en de shield komen

Voordelen inzetclip:

+ Kan met hoge sterktes

+ Relatief goedkoop

+ Toepasbaar op de wat grotere shieldbrillen

Nadelen inzetclip:

– Geeft een iets beperkt gezichtsveld

– Regen en vuil kan tussen de clip en de shield komen

Een greep uit de shieldbrillen die met behulp van een clip op sterkte te maken zijn:

Rudy Project Cutline

Julbo Ultimate

SpecialSpex Cadence

2. Het compleet verglazen van een complete bril

Tegenwoordig is er een ruime keuze aan monturen die met speciale slijptechnieken volledig te zijn voorzien van glazen op sterkte. De glazen kun je zelfs zelf samenstellen zodat je je eigen kleuren kan kiezen. Tevens zijn de glazen te voorzien van speciale coatings die ervoor zorgen dat de bril kraswerend is en niet beslaat. De brillenglazen zijn op sterkte te maken voor sterktes tussen de +4.00Dpt en -6.00Dpt. Ook voor deze glazen is multifocaal mogelijk.

Voordelen compleet verglazen

+ Je kunt de bril volledig zelf samenstellen

+ Ruime keuze aan monturen

+ Geen gezichtsveld beperkingen

Nadelen compleet verglazen

– Niet geschikt voor extreem hoge sterktes

Een greep uit de brillen die volledig verglaasd kunnen worden.

Rudy Project Rydon

Oakley Flak 2.0

Specialspex Gurney

3. Het verglazen van shieldbrillen in de shield

Een revolutionaire techniek op het gebied van fietsbrillen op sterkte is het voorzien van een shieldbril met glazen op sterkte in de shield. Er wordt een vorm uit de shield gefreesd en daarvoor in de plaats kom het glas op sterkte. De kleur van het glas op sterkte matched exact de kleur van de shield, dus aan de voorzijde zie je nauwelijks dat er een glas in is geslepen. Met deze techniek is het mogelijk om zelfs de grootste shieldbrillen te voorzien van glazen op sterkte, zonder inzetclip. Helaas is het alleen nog beschikbaar voor lage sterktes maar het is weer wel mogelijk om dit ook met multifocale glazen te voorzien.

Voordelen van het verglazen van een shieldbril:

+ Kan met grote shieldbrillen, dus biedt veel bescherming

+ Revolutionaire techniek

Nadelen voorzien van glazen van een shieldbril

– Kan alleen met lage sterktes 

– Relatief duur

Een greep uit de brillen waarvan de glazen op sterkte in de shield kunnen worden geslepen.

Oakley Radar EV Path

Julbo Rush

Julbo Ultimate

Kortom, tegenwoordig is er een hoop techniek beschikbaar om jou de ultieme fietsrit te bezorgen met een fietsbril op sterkte! Bij SpecialSpex werkt een team van opticiens en optometristen om jou aan de beste bril te helpen. We geven je graag op maat advies op maat, passend bij jouw behoeftes.