De traditionele clubtrainingen in februari rond de Haarlemmermeer

Sinds mensenheugenis organiseert Swift in de maand februari op de eerste vier zondagen van het voorseizoen de roemruchte clubtrainingen rondom de Haarlemmermeer. In de aanloop naar het nieuwe wegseizoen 2023 gaan we met de hele vereniging van renners en toerders in een langgerekt peloton rijden langs de Ringvaart. Iets waar velen van ons gedurende de wintertijd al weken mee bezig zijn en waar we reikhalzend naar uitkijken!

Op de opeenvolgende zondagen 5, 12, 19 en 26 februari rijden we met de renners en toerders van Swift gezamenlijk de vaste trainingsomloop van circa 90 km. Eerst gaat het naar Weteringbrug, dan rechtsaf (dus linksom) rond de Ringvaart, voorbij Buitenkaag weer rechtsaf over Weteringbrug, en via het Joop Zoetemelk pad terug naar het clubhuis. Het vertrek zal plaatsvinden om klokke 9.00 uur vanaf het clubhuis.

Voor een plezierig en veilig verloop van deze activiteit is het wel belangrijk dat iedereen die meedoet een aantal strikte afspraken goed in acht neemt. We rijden in clubverband met een vermoedelijk vrij grote groep deelnemers. Dat betekent een langgerekt peloton waarbij we twee-aan-twee dicht op elkaar aansluiten. Houd daarom rekening met elkaar, geef waarschuwingen duidelijk door in woord en gebaar, en haal geen onverhoedse capriolen uit. We lossen elkaar regelmatig af en houden een gestaag tempo aan met, afhankelijk van de wind, een kruissnelheid van tussen de 30 en 35 km/u. En bovenal, we houden goed rekening met al het overige verkeer op de weg. De veiligheid staat voorop!

Iedere deelnemer zorgt daarom voor deugdelijk en goed onderhouden materiaal. Iedereen moet ook in staat zijn om zelfstandig te depanneren. In geval van lek geeft men dit duidelijk aan. De groep rijdt dan eerst even rustig door en keert vervolgens terug om de pechklant(en) weer op te halen. Zo hoeft niemand te verkleumen of alleen achter te blijven. 

Het gaat hier om een training ter voorbereiding op het wegseizoen. Daarom is er ook gelegenheid voor een verhoogde snelheid in de finale. De eerste zondag is bedoeld als de opwarmer. We houden dan in één tempo de hele groep van begin tot het eind bij elkaar. De drie zondagen daarna rijden we de eerste 60 km in gecontroleerd tempo en-groupe. Vervolgens is het vanaf het blauwe naambord aan de buitengrens van Buitenkaag voor wie dat wil va-banque naar de finish in Leiden. Dat hoeft dus niet, dat mag wel, maar dat moet hoe dan ook veilig gebeuren zonder brokken. 

Zo maken we er met Swift een mooie prelude van voor een gezond en gezellig wielerseizoen!

Namens de Toercommissie en de Rencommissie, Henk Kern