Omloop Maasvallei

Maasvellei

Zaterdag 6 juni een mooie dag voor een zware klim klassieker in het zuiden van Limburg. Vroeg in de morgen om kwart over 6 verzamelen de Nieuwelingen bij Swift, pfff das best vroeg….! Tomas, Bas en Tom stonden enthousiast klaar om het zware parcours in Limburg te betreden, 6 rondjes met 2 korte klimmetjes,de Snijdersberg en de Maasberg. Beide bekend als smerige pukkels en kuitenbijters. Eenmaal aangekomen hadden de jongens net iets te weinig tijd om de beklimmingen te verkennen, jammer. De jongens waren wel optijd bij de materiaal controle dus stonden goed vooraan. Toen het startschot was gegeven was er een 5 kilometer lange neutralisatie, ai ai dat is moeilijk. Tomas en Bas hadden hun plek tijdens de neutralisatie goed behouden. Tom was wat naar achter gezakt. Toen we het 0 kilometerbord passeerde was het meteen al raak een valpartij midden in het peloton op een smal stuk Tomas en Bas zaten hier voor maar Tom zat er net achter en liep een achterstand op van 40 seconden. Het peloton trok toen niet echt door waardoor de groep van Tom weer dichterbij kon komen. Uiteindelijk kon Tom weer aansluiten bij het peloton maar toen de Snijdersberg voor zijn voeten kwam moest weer lossen, jammer. De bel voor de laatste ronde met Tomas en Bas nog steeds in de eerste groep. Toen deze groep de laatste beklimming naderde zat Tomas rond plek 15 en Bas rond plek 35 maar toen kwam er een halvegare die Tomas in zijn achterwiel reed waardoor hij niet meer doorkon, jammer voor Tomas. Bas heel knap geëindigd op plek 39 en Tom is gefinisht in de tweede groep.

Op de startlijst bij de Junioren staan maar liefst 6 man van Swift : Bram, Bob, Brett, Tom, Tijmen en Rens. Negen ronden van elk 11 km. Voor de start was het al dringen in het startvak om zo ver mogelijk voorin te staan om makkelijk door de neutralisatie te fietsen. Op de brug over de Maas wordt de koers vrij gegeven en schiet het tempo omhoog naar de Snijdersberg, hier goed zitten is belangrijk om niet te hoeven stoppen voor diegene die langzaam omhoog komen en de weg vast zetten. Bij de eerste doorkomst blijkt dat het een zware dag gaat komen voor velen. Brett zit goed van voren samen met Tijmen, Bram en Rens. Bob moet wat verder naar achter plaats nemen in het peloton en Tom zit ook achterin. Bij de 2e doorkomst is er al veel verandert, Brett en Tijmen zitten nog voorin maar de rest heeft het heel zwaar Bob zakt nog verder naar achter waar hij de plek van Tom overneemt die dan al het peloton heeft moeten laten gaan net als Rens die op kleine achterstand doorkomt. Bram die bekent staat om zijn klimmers benen heeft het moeilijk maar kan een plek in het peloton houden. Bij doorkomst 3 staat Tom al zwetend bij de volgers te kijken op de Maasberg waar tot ieders verbazing ook Bram niet meer doorkomt, lek gereden. Bob zit te schelden dat brak een koers fietsen na een korte intensieve maar wel verdiende vakantie geen hele goede zet is geweest……..en moet ook de strijd staken net als Rens.

Tijmen schuift verder naar voren en komt bij Brett voorin de groep te zitten die al flink is uitgedund. Inmiddels zijn er 13 man weg helaas geen rijders van Swift. Als bij ronde 8 zich een 2e groep losmaakt van het peloton of wat er nog van over is kan Tijmen mee gaan met deze gasten, voor Brett gaat dit te hard en hij moet zijn best doen om in de overblijvende groep te blijven. De 13 voorop gaan uitmaken wie er met de winst vandoor gaat en ze bestoken elkaar met aanvallen. Uit de 13 springen in de laatste ronde nog 3 man weg die vol gas geven op de laatste klimmen. Zij worden niet meer terug gepakt en Nils Eekhof wordt nummer 1. Tijmen weet nog een sprint te trekken naar plaats 27 en Brett haalt een mooie 47e plek. Op de uitslag lijst blijkt dat er maar 62 renners de koers hebben uitgereden en 89 man heeft moeten afstappen.