NK jeugd veldrijden 2016

Zaterdag 23 januari vond het NK veldrijden 2016 plaats voor de jeugd in Schijndel. De organisatie was in handen van wieler vereniging Schijndel. Ze hadden een mooi parcours gemaakt bij camping ’t Goeie Leven.  De jeugd van Swift was met een totaal van 12 deelnemers aanwezig. Nniet eerder stonden er zoveel leden van Swift aan de start bij een NK veldrijden.

Op vrijdag was het parcours al verkend door de broers Van Luling. De ondergrond was toen glad en bevroren. Maar op zaterdag was de ondergrond nat en glibberig.

Categorie 1 meisjes (9 jaar):
Imme Kok was de eerste van Swift die aan de start stond. Totaal stonden er in haar caterogie 13 deelneemsters aan de start. Imme is dit seizoen bij Swift gestart en dit was ook haar eerste KNWU wedstrijd.  Bij de MCC wedstrijden had ze al mooie podium plaatsen gehaald  en nu was het tijd om het te proberen op het NK. Met de jongens heeft ze ingereden en het parcours goed verkend. Voor de start was Imme toch wel zenuwachtig. Het was voor haar nieuw dat het startsein gegeven werd  met een startlicht. Daar werd ze mee verrast en daardoor ze niet geen snelle start. Maar in de tweede ronde had ze de aansluiting gevonden bij het peloton. Inhalen lukte niet meer en ze kwam op plaats 12 over de finish. Ze vond het hartstikke leuk dat ze meegedaan heeft  en op maandag ochtend heeft ze met haar klas het jeugdjournaal gekeken. Het jeugdjournaal had opnames gemaakt en daar een leuk nieuwsitem van gemaakt. De jongens van Swift uit caterogie 2 kwamen allemaal in beeld.

Categorie 2 jongens (9 jaar):
Bij de jongens caterogie 2 stonden er maar liefst 4 Swifters aan de start. Een deelnemersveld van 16. Dit waren Thijmen van Luling, Max de Lincel, Daniel Weeder en Maurits Buiter. Thijmen ging als eerste Swifter het veld in met vlak daarachter de andere drie. Thijmen moest een klein gaatje laten in de eerste ronde naar de kopgroep, maar bij het ingaan van de tweede ronde had hij dit dicht gereden en reed geconcentreerd mee. Thijmen had nog wat over en hij maakte zich klaar voor een jump in de laatste 150 meter. Maar toen viel de renner voor hem en kon Thijmen hem niet meer ontwijken en viel daardoor ook. Hij stond snel op, sprong weer op zijn fiets, maar toen zag hij dat zijn ketting eraf was gegaan. Het duurde te lang voordat zijn ketting er weer op lag om nog mee te doen voor het podium. Hierdoor kwam hij als nummer 8 over de finish. Max zat door een goede start vlak achter de kopgroep,  maar in het bos moest hij een gaatje laten. Het lukte hem niet meer om voorin te komen en hij hield zijn achtervolgers op achterstand. Doordat Thijmen was gevallen en problemen had met zijn ketting kon Max hem nog net inhalen en kwam als nummer 7 over de finish.  Maurits had ook een goede start. Hij stond achterin maar kwam rond plaats 8 het veld in. Hij reed nog even achter de nummer zeven. Jammer genoeg ging die net iets te hard. Later werd hij nog ingehaald door twee renners en bleef daarna een goed tempo rijden. In de laatste zandbak werd hij door een renner van achteren aangetikt waardoor ze beide ten val kwamen. Maurits stond als eerste weer op en haalde een mooie 11 plaats. Daniel had een wat mindere start en ging daardoor als één van de laatste het veld. Hij knokte zich toch weer wat naar voren en kwam in een groepje terecht. Helaas viel hij door bij een glad stuk en moest hij het groepje laten gaan. Daniel eindigde op de 15e plaats.

 

Categorie 5 jongens (11 jaar):
Categorie 5 had een deelnemersveld van 42 deelnemers en hierin mochten Daan van Luling en Jardy van de Burg aantreden. Zij startten na de pauze. Het parcours werd na categorie 4 aangepast. Daan rijdt het hele seizoen voor de podium plaatsen en was gebrand om ook vandaag een goede uitslag te rijden. In deze categorie  is een brede top, dus kon het hier alle kanten op. De start van Daan was goed en ging als eerste het veld in, Jardy zat ongeveer in het midden van de groep. Daan reed na de eerste ronde achter de koploper maar nadat deze rijder uit het bos weer tevoorschijn kwam zat Daan daar een 100 meter achter. In het bos was hij wat weggegleden en was met zijn heup hard in aanraking gekomen met een boom. Hierdoor moest hij de koploper laten gaan en was hij ook door de nummer 2 voorbij gereden.  Hij moest hier even van herstellen en probeerde daarna het gat nog dicht te rijden. Dat lukte niet. Hij kwam niet dichterbij maar ze liepen ook niet verder uit.  De voorsprong op de nummer 4 was groot genoeg dus was het zaak om de wedstrijd foutloos uit te rijden en plaats 3 veilig te stellen. Jardy reed de gehele wedstrijd rond plek 25. Op sommige stukken haalde hij wat renners in en op andere stukken verloor hij weer wat plaatsen. Jardy eindigde netjes op plaats 26.

Categorie 6 jongens (12 jaar):
Bij de jongens in caterogie 6 stonden maar liefst 50 deelnemers aan de start waarvan 4 van Swift. Rindert Buiter, Daan Droog, Sam Kerkvliet en Matays Kopecky.
Matyas stond op de eerste startrij doordat hij bij zijn kwalificatiewedstijden steeds voorin eindigde en zelfs een paar overwinningen haalde. De andere jongens stonden een paar rijen daarachter. Matyas was goed weg en zat bij de eerste 4 en ze hadden meteen een kleine voorsprong op de rest. Maar toen ging het fout. Hij kwam samen met de renner voor hem ten val. De kopgroep was hierdoor meteen uit elkaar. Hij ging gelijk in de achtervolging nam wat risico’s en waardoor er kleine foutjes in slopen. Hij kwam niet meer bij de nummers 2 en 3. De nummer 1 was ook voor deze 2 te ver weg gereden om nog ingehaald te worden. Matays bleef op plaats 4 en die kwam ook niet meer in gevaar. Jammer van de valpartij want een podium plaats was mogelijk vandaag.
Daan was het weekend voor het NK gevallen waardoor hij een knieblessure had opgelopen. Hij had de hele week rust genomen en ging het toch proberen (was namelijk zijn eerste NK). Eerst rustig inrijden en kijken hoe het zou gaan. Toen toch nog even langs de EHBO die zijn knie voor de zekerheid  hadden ingetaped. Alle Swifters waren goed weg bij de start, na honderd meter was er een bocht waar Daan toch een paar plaatsen moest prijs geven. Bij het ingaan van het bos was er een valpartij op een smal stuk, een stuur zat vast in een wiel. Matyas en Sam zaten voor de valpartij maar Rindert en Daan niet. Alle renners achter de valpartij stonden stil en konden er ook niet langs. Dit duurde toch wel bijna een minuut voordat er weer gereden kon worden. Rindert ging meteen vol in de achtervolging en haalde nog wat renners in maar een goede uitslag was hierdoor niet haalbaar. Daan ging net als Rindert in de achtervolging maar kreeg steeds meer last van zijn knie en moest steeds meer prijsgeven. Toch bleef hij doorrijden want opgeven daar hij toch echt geen zin. Sam had de voorgaande weken bij de start nog wat problemen met de snelheid maar deze dag was hij dus goed weg. Hij kwam goed mee en verloor weinig plaatsen voordat ze het veld in draaiden. In het begin haalde hij nog wat renners in en belande op 1 ½ ronden voor het einde in een sterk groepje van vijf renners. Deze groep bleef bij elkaar tot het einde van de wedstrijd en zo kwam Sam op een nette 32e plaats over de finish.

Categorie 6 meisjes (13 jaar):
De laatste deelnemer  die in een Swift tenue aan de start stond was Willeke Bogaards. In deze categorie stonden 17 meiden aan de start. Willeke had niet veel KNWU wedstrijden gereden en stond op de achterste startrij van een klein maar sterk deelnemersveld.  Ze was redelijk goed weg maar verloor in het verloop van de wedstrijd af en toe een plaats en eindigde op plaats 15.

 

Uitslagen:

Meisjes Categorie 1 (13 deelnemers):

 • Imme Kok plaats 12

Jongens Caterogie 2 ( 16 deelnemers):

 • Max de Lincel plaats 7
 • Thijmen van Luling plaats 8
 • Maurits Buiter plaats 10
 • Daniel Weeder plaats 15

Jongens Caterogie 5 ( 42 deelnemers):

 • Daan van Luling plaats 3
 • Jardy van den Burg plaats 26

Jongens Caterogie 6 (50 deelnemers):

 • Matyas Kopecky plaats 4
 • Sam Kerkvliet plaats 32
 • Rindert Buiter plaats 41
 • Daan Droog plaats 45

Meisjes Caterogie 6 (17 deelnemers):

 • Willeke Bogaards plaats 15
 • DanielImmeThijmen Rindert Max Maurits Matyas Jardy  IMG-20160123-WA0006  Daan van Luling 2 Willeke 1 Daan