LRTV Swift

Swift Wielercafé

Raas Bikes 6 jaar!

Hieperdepiep hoera!

Swift feliciteert het hele team van Raas Bikes met hun 6e verjaardag.

En als Raas Bikes jarig is dan betekent dat ook altijd dat de lente weer in aantocht is. Breng je fiets op tijd langs voor een onderhoudsbeurt (brons, zilver of goud) en ga veilig én vol enthousiasme het nieuwe fietsseizoen tegemoet.

Vanaf de zomertijd staan de social rides weer op het programma. Elke donderdag om 19u vanaf de Kaasmarkt in Leiden. Zie ook raasbikes.cc/social-ride

Winnaars Swabo-Cross-Competitie 2024-2025

Winnaars Swabo-Cross-Competitie 2024-2025 bekend.

Afgelopen zondag 26 januari is weer de laatste wedstrijd van de SwABo-Cross Competitie 2024-2025 verreden. Dat deze competitie spannend bleef, bleek wel uit het feit dat zowel bij de klasse boven als onder de 40 jaar nog steeds de ereplaatsen niet helemaal vastlagen. De winnaars waren Thijs van Teijlingen en Jacco van Utrecht in resp. de klasse < en > 40 jaar. En op naar het wegseizoen van Swift 2025.

Voor uitslagen op het Swift parcours klik hier. Voor het klassement klik hier 

Winnaars veteranen > 40 jaar. 1e. Jacco van Utrecht, 2e. Martijn van der Velden, 3e. Jos van Teijlingen.

Winnaars senioren <40 jaar. 1e. Thijs van Teijlingen, 2e. Justin Dochez kok, 3e. Jan Hoogendoorn.

GP Cycling Veldrit Competitie verreden

Afgelopen 2e Kerstdag is wederom de jaarlijkse GP Cycling Veldritcompetitie op de Bult gereden. Het parcours was enigszins aangepast aan de zware omstandigheden (veel regen en dus veel modder). Zo’n 40 renners lieten het kerstdiner wat het was en stonden aan de start en lieten spannende wedstrijden zien.

Voor de uitslag van klasse B (heren >40 en nieuwelingen) klik hier. Voor de uitslag van de A & D klasse (heren <40 en dames) klik hier.

Names de Rencommissie Swift: Hans Egberts

GP Cycling Veldritcompetitie 2024-2025. B-klasse: 1e. Joer Post, 2e.Bob van den Berg, 3e.Nils van Kooij.
GP Cycling Veldritcompetitie 2024-2025. D-klasse: 1e.Berdine Bakker, 2e.Eva van den Born, 3e.Jeltje van den Berg.
GP Cycling Veldritcompetitie 2024-2025. A-klass: 1e. John Behrens, 2e.Lennert van Straten, 3e.Roan Kerklaan.

Een aantal foto’s van de wedstrijd gemaakt door Hidde De Meij.

Leuke Swift CK Cross 2024

Afgelopen zondag is weer onze jaarlijkse Swift CK Cross gehouden en zo’n 17 renners streden om de medailles in drie klassen. Het parcours was vanwege de regen enigszins aangepast zodat de renners niet door de zeer slechte stukken hoefden te rijden. Een leuke wedstrijd werd het en opvallend was het rijden van de twee renners uit de Nieuwelingen-klasse (Leon en Finn) die goed meereden met de snelle mannen. Bij de A-klasse was Julian Vlasblom wel echt de beste van alle renners en werd Jaco van Utrecht een terechte winnaar bij de B-klasse en kon Leon de Roode deze snelle mannen goed bijbenen en werd eerste in zijn klasse.

Voor de uitslag klik hier

Hieronder de prijswinnaars in de drie klassen.

C-klasse Nieuwelingen: 1e. Leon de Roode, 2e. Finn Bouwer.
B-klasse. Heren >40 jaar. 1e. Jaco van Utrecht, 2e. Dennis Pool, 3e. Barry Kerkvliet.
A-klasse. Heren <40 jaar. 1e. Julian Vlasblom, 2e. Tygo Verhoef, 3e. Justin Dochez kok.

Namens de Rencommissie: Hans Egberts

Lekker verdienen bij Plus

Wielrennen is een prachtige sport. Gelukkig zoekt onze sponsor Plus Supermarkt Lammenschans nog mensen voor een (bij)baan. Bijvoorbeeld om een mooie fiets aan te schaffen.

Succesvolle Amsterdamse Cross

Succesvolle Amsterdamse Cross op De Bult

Afgelopen zondag 8 december werd er op ons clubparcours onder droge omstandigheden voor het eerst een wedstrijd gereden in de competitie van de Amsterdamse Cross. De dagen voorafgaande aan deze wedstrijd was het parcours behoorlijk nat en dus modderig geworden. Ondanks dat verschenen er zo’n 200 renners aan de start in 7 categorieën. Het parcours was erg zwaar en de renners en hun fietsen zaten natuurlijk onder de modder; maar dat deerde de renners niet. Voor de uitslagen en klassement zie de website van de Amsterdamse Cross klik hier

Tweede dikke bandenrace

Ook de tweede Dikkebandenrace in de Leidse binnenstad was een groot succes. De organisatie lag in handen van de combinatie: de 3 October Vereeniging en LRTV Swift (dat laatste zag de redacteur van het LD even over het hoofd). De essentie is dat bijna 400 kinderen hebben meegedaan. Zitten daar toekomstige Mathieu’s, Tom’s, Hennie’s en Joop’s onder? Veel dank aan alle Swift-vrijwilligers die ook genoten hebben van het enthousiasme van al die blije kinderen.

Met wielergroet,

Anton Dalhuijsen

Voor Leids Dagblad abonnee’s:

https://www.leidschdagblad.nl/regio/leiden/jeugd-raast-over-leidse-straten-in-dikkebandenrace/21308454.html

In het Leids Dagblad:

Leidens Ontzet

Jeugd raast over Leidse straten in Dikkebandenrace 

Door Gertjan van Geen

29-09-24, 14:15

Dromers, fanatiekelingen, valpartijen, meerennende ouders en een stralende zon. De Dikkebandenrace voor de (aller)kleinste pedaalridders is als onderdeel van de 3-oktoberfeesten een blijvertje. Met tranen van verdriet en geluk en een medaille voor iedereen.

Vorig jaar stond de race voor het eerst op het programma. Niemand minder dan Richard Plugge, de baas van de professionele wielerploeg Visma stond aan de wieg van het evenement, in de wetenschap dat in het verleden grote wielernamen hun rondjes reden over het Rapenburg met Leidens Ontzet.

De kopgroep

Uit de oude doos

Iedereen heeft herinneringen aan de kindertijd, hopelijk over verwachtingen en dromen. Niet over angst of erger. Ik schrijf dat omdat ik me hoe ouder ik word een onbezorgde kindertijd een groot geluk is en betekent, ook voor later en voor de mens waardoor je groeit. 

Over dromen en verwachtingen. Als klein ventje van vier ging ik in 1965 met mijn broers Piet en Henk, en ik dus, Hans, jawel een echt boter, kaas eieren familie, uit de polder dus, naar de plaatselijke wielerronde in Zoetermeer. Dat kon ook niet anders, want de koers was voor de voordeur. Van die ronde herinner ik me alleen een blonde reus met zwarte broek, witte kousen en prachtig lichtblauw shirt die won na voortdurend op kop te hebben gesleurd. 

Tot mijn grote schrik kwam ik er jaren later achter dat mijn latere held, Joop namelijk, in 1966 de koers heeft gewonnen, tot mijn schande weet ik er niets meer van. 

We schrijven het jaar 1967: Rechts staat Hans met aandacht en ontzag naar deze reuzen op de fiets te kijken. Henk Links, Piet rechts

We schrijven het jaar 1971. Mijn vader was een soort ‘baas’ bij Brinkers Margarine Fabrieken in Zoetermeer, dus Hans mocht in de zomermaanden, excuus de Tourmaand, de vrachtwagens van diesel voorzien. Om het wachten wat dragelijker te maken had ik een paars transistorradiootje op de vette tafel bij de dieselpomp staan. En jawel, Radio Tour met commentaar van Theo Koomen die ongekuist zijn waarneming de ether in galmde. Zo gaf mij die radio het genoegen om elke etappe live te kunnen volgen. Belangrijker nog, ik kon mijn eigen beeld maken van de heldendaden van de echte reuzen (wie is Cruijff) Zoetemelk (wit), Merckx (geel), Guimard, (groen). Datzelfde jaar hadden we thuis voor het eerst tv, dus de eerste kleuren die ik mij herinner zijn ook daadwerkelijk wit, geel en groen.

We schrijven het jaar 1998. Hans (37) is nog steeds geen lid van Swift, waarom, omdat Hans nooit echt had begrepen dat hij ook zou kunnen fietsen……natuurlijk wel eenvoudige sporten als voetballen, schaatsen, hardlopen, dat is mensenwerk, maar fietsen, dat is voor goden. Wel vele toertochten en cyclo’s gereden. Dat jaar besloten we om de Marmotte te rijden met ons clubje, en ja wel ene Plugge vond het wel een aardig idee om een stuk in het blad Fiets te plaatsen, zo gezegd, zo gedaan. Die Marmotte was voor mij een openbaring, ik reed waar de reuzen rijden. Daarna ben ik gaan koersen in wedstrijden, zonder licentie en pas in 2002 lid geworden van Swift en meegetrapt op de zondagochtend en woensdagavond en zo nu en dan koersen, ouwe man tussen de jongeren. Gelukkig ook tijdritten, fantastisch! 2013 laatste koers, helaas, maar wel meegemaakt. Dus de eerste zin van De renner, snap ik: 

Niet-wielrenners. De leegheid van die levens schokt me.’

We schrijven het jaar 2024. Tijdens een bezoek aan Jan van Raas bikes, onze hoofdsponsor, spreken we naast de (zakelijke) relatie die Raas Bikes en Swift hebben, veel over onze liefde voor het fietsen, de beleving en de waardering dat de fiets überhaupt bestaat. Je merkt dat vanuit Jan heel duidelijk, altijd bezig om activiteiten samen te bedenken en meer te doen om meer mensen op en bij de fiets te betrekken. Ik realiseer me dat ook ik, inmiddels 63, een crossfiets van 30 jaar oud heb, maar die past niet meer bij het lijf en ik wil nog wel gravelen, crossen niet meer. Dus na helder advies van Jan met deze fiets naar buiten gestapt, weliswaar vermomd als burger…. betaalbaar en precies wat ik zocht.

We schrijven 29 November 2024 18:25. Mijn advies aan iedereen: vergeet dat kind in je niet en zie om naar de kinderen van nu. Praktisch, zwaai naar zo’n kleine mens als je voorbij zoeft op je racefiets want die ogen, die kijken niet alleen, maar zien!

Hans Baars

Van de voorzitter

Hallo allemaal, beste fietsvrienden en meer.

Na een prachtig najaar met vele windarme dagen – windstil klinkt beter eigenlijk – zijn we net aan in een winter beland. Mag geen naam hebben, dus koersen in het veld met kort tenue kan de hele winter door! Ik schreef net “beste fietsvrienden en meer”. Ik ben afgerond nu 2 jaar als voorzitter intensief bij Swift betrokken en heb onze vereniging, de mensen dus, goed leren kennen en in verschillende situaties. Dat “meer” slaat op het gevoel en de ervaring dat we er voor elkaar willen zijn, niet op papier of na het maken van afspraken met voorwaarden en dergelijke, maar eenvoudig, er voor elkaar en de activiteiten van Swift staan als dat nodig is. In sommige situaties zal niemand bijvoorbeeld roepen: definieer “als dat nodig is”. Het mooie van onze club is dat we dat blindelings weten, een definitie is volstrekt overbodig. Soms is wat aandrang nodig, soms geen enkele vorm van aansporing. Het lukt bijna altijd. 

Een goed voorbeeld is de overdracht dit najaar van de nieuwelingen/ juniorenploeg van ploegleidersechtpaar Zandbergen naar de ploegleiders Hutten en Weeder. De laatste details worden in december ingevuld, dus in de volgende solo zullen we daar meer informatie over kunnen geven. Maar een bijzonder en mooi verhaal is het en alle mensen die hieraan bijdragen of bijgedragen hebben verdienen grote dank. Volgende Solo meer hierover.

Desondanks gaat de behoefte aan menskracht door, dat is een continu gegeven.

Onze vereniging hanteert een paar principes of uitgangspunten: 

  1. We werken alleen met vrijwilligers. 
  2. De commissies functioneren zo zelfstandig mogelijk (bestuur op afstand). 
  3. De contributie houden we zo laag mogelijk zodat lidmaatschap voor iedereen mogelijk kan zijn. 

Boven alles: Swift valt of staat met menskracht, daarom hierbij een overzicht van de behoefte hieraan binnen Swift. 

Dringende vacatures:

  • Bouw- en onderhoudscommissie
  • Coördinator PR en social media: Webmaster voor de website/ social media iemand die wil plaatsen en onderhouden.
  • Jeugdcommissie (zie uitgebreide opsomming hieronder en ook hulp bij 1 of 2 activiteiten is welkom)

Contact: email hidden; JavaScript is required

Algemeen:

  • Sponsoring vereniging/ nationale cross/ jeugd etc (bijv. bij eigen bedrijf)
  • Trainers verenigingsbreed
  • Organisatie Dikke Banden Race bij Leidens Ontzet
  • Vrijwilligers voor de wielerronde van Oegstgeest, 26 april, Koningsdag (voornamelijk parcourswachters met vlag, fluit en hesje). Shifts worden korter.

Contact: email hidden; JavaScript is required

Vacatures Ren-commissie:

  • Registratie wedstrijduitslagen (middels My Laps)
  • Wedstrijd jury
  • Parcoursbeheer
  • Verkeersregelaars/ tijdwaarneming tijdritten Woubrugge (4 – 6 keer per jaar 2 -3 uur per keer)

My Laps/ registratie wedstrijduitslagen

Registreren van de wedstrijduitslag met behulp van het My Laps transponder systeem. Enige ervaring met computergebruik is nodig, maar je hoeft geen IT-specialist te zijn om het systeem te kunnen bedienen. Tijdsbelasting: 1 keer per maand, twee uurtjes op dinsdagavond of soms op de zondagochtend. Introductieavond (datum nader te bepalen, ergens in maart), tijdens wedstrijden eerste paar keer samen met ervaren My Laps bedieners meelopen 

Wedstrijd jury

Wat: inschrijvingen, klaarmaken jury onderkomen, wedstrijdverloop controleren. Tijdsbelasting: 1 keer per maand, twee uurtjes op dinsdagavond of soms op de zondagochtend. Introductieavond (datum nader te bepalen, ergens in maart), tijdens wedstrijden eerst samen met ervaren juryleden meelopen.

Parcoursbeheer

Schoonhouden van de baan, afsluiten baan voor wedstrijden, groenbeheer rond de baan, opbouwen en afzetten crossparcours in de wintermaanden. Tijdsbelasting:  flexibel, in overleg met parcoursbeheerders. Introductieavond (datum nader te bepalen, ergens in maart), meelopen met Hans Neuteboom of Jan van Dorp begin seizoen.

Verkeersregelaar/ tijdwaarneming tijdritcompetitie Woubrugge

Verkeer regelen tijdens tijdritcompetitie in Woubrugge of tijdswaarneming start/finish: 4 – 5 keer per jaar gedurende 2 – 3 uur per keer. Online verkeersregelaars cursus en introductie moment/ meelopen.

Contact: Floris Vletter: email hidden; JavaScript is required

Vacatures Nieuwelingen/ Junioren:

Ploegleider nieuwelingen junioren dames SwaBo U17-U19: 

  • Iemand die het leuk vindt om een groep meiden te enthousiasmeren voor en het begeleiden tijdens wedstrijden. Een ploegleiders licentie is niet vereist maar het zou zeker helpen als diegene vroeger zelf nationale wedstrijden gereden heeft. We zoeken begeleiding voor de wedstrijden in het kader van de Toekomst Cup. Ook als je maar een paar wedstrijden zou kunnen begeleiden is dat zeer welkom.

Contact: Luuc Hutten email hidden; JavaScript is required 

Vacatures Aangepast wielrennen:

Seizoen loopt van maart t/m oktober.

Contact: Nelly van der Does: email hidden; JavaScript is required

Vacatures Toer commissie:

  • Voorrijders/wegkapitein/navigator: navigeren en groep aanvoeren als wegkapitein voor verschillende tempogroepen (zondag wekelijks, zaterdag maandelijks). Met name de Leo-groep is vaak erg groot en zou dan gesplitst kunnen worden. Geldt ook voor de Recreantengroep op dinsdagmorgen. Hoeft niet elke week maar alle beetjes helpen!

Contact: Henk Kern: email hidden; JavaScript is required

Vacatures Bar commissie:

  • Bezetting voor reservelijst/ extra evenementen

Contact: Simon van Schaik email hidden; JavaScript is required

Vacatures Bouw- en onderhoudscommissie:

Taken:

  • Aandacht voor duurzaamheid, meerjarenplan onderhoud, leden met eigen bouwbedrijf bijv.

De bouw- en onderhoudscommissie voert uit of laat uitvoeren bouw- en onderhoudswerkzaamheden aan en rondom het clubhuis en zo nodig aan en rondom het parcours (HH art 13, lid 2).

Uitwerking:

  1. Jaarplan maken en door a.l.v. laten goedkeuren
  2. Uitvoeren of laten uitvoeren van reparaties aan en om het clubgebouw, de meet en de hut

Contact: email hidden; JavaScript is required

Vacatures Joop Zoetemelk commissie:

We hebben behoefte aan mensen die op de dag zelf de handen uit de mouwen steken zoals bij:

  • De inschrijvingen
  • Het uitdelen
  • Het regelen van het verkeer/ het parkeren
  • “HERKENBAAR OP HET TERREIN LOPEN OM DIEVEN TE ONTMOEDIGEN
  • Het rijden van een van de pechauto’s
  • Het doorknippen van de stuurbordjes
  • Het inrichten van de tent/ klaarmaken van fietsenstalling
  • Het opruimen van clubhuis en tent etc. etc.

Daarnaast nodig:

  • Mensen die handig zijn met Facebook, Instagram, etc.

Contact: Anton Dalhuijsen: email hidden; JavaScript is required

Parijs Brest Parijs 2023, verslag

Het was dit jaar een bijzondere tocht. Mijn 9e PBP en inmiddels fietsend in een leeftijdscategorie waarvan minder dan de helft de rit volbrengt. Het sponsordoel was “accu’s voor fietsmaatjes LeidenLeiderdorp”, een actie, waar jullie massaal aan hebben meegedaan en die meer dan het beoogde resultaat heeft opgeleverd. Hartelijk dank daarvoor. Dat het pas echt verdiend was als ik de tocht met goed gevolg zou volbrengen legde wel een extra druk op de schouders. Een voordeel was de begeleiding door Albert en Frans die in een camper met mijn bagage meereden naar de controlepunten, waardoor ik zonder tassen kon fietsen.

Mijn doel was om de tocht in 75 – 80 uur te voltooien. Maar door twee keer tegenwind, het veel zwaardere parcours vergeleken met de vorige keren en twee bezoekjes aan een fietsenmaker is dat niet gelukt zoals jullie in het hiernavolgende verslag kunnen lezen. Het was deze keer mijn zwaarste PBP tot nu toe.

Met een door de fietsenmaker ingestelde en gecontroleerde fiets met nieuwe binnen- en buitenbanden vertrokken we zaterdag 19 augustus naar startplaats Ramboulliet waar we op het grote landgoed een kampeerplaats konden uitzoeken. Het was druk met campers, auto’s en tenten. De aangebrachte sanitaire voorzieningen werkten nog niet, maar dat was voor één nacht wel te overzien. Na de inschrijving en een pastamaaltijd op tijd naar bed. Toen we zondagochtend op de fiets de laatste boodschappen gingen doen kreeg onderweg mijn voorwiel een klapband. Albert en Frans gingen alvast door en ik kon ondertussen mijn band plakken. Ik kreeg hulp van een voorbijkomende Fransman die ook PBP zou fietsen. Toen ik met mijn CO2 pomp de band pompte kreeg ik weer een klapband. Ik heb toen de oude binnenband geplakt en mijn helper pompte de band voorzichtig op met zijn handpompje. Toen we net klaar waren kwamen Albert en Frans terug met de boodschappen. We reden terug en waren bijna bij de camper toen ik opnieuw een klapband kreeg. Bij de camper bekeek Albert de band en vond een gat in de zijkant van de buitenband. Dat was natuurlijk de oorzaak van alle klappers. Ik verving de band door de buitenband van mijn reservewiel en alles leek gefikst. We fietsten toch nog maar even naar de fietsenwinkel voor een nieuwe buitenband en een paar binnenbanden. Ik moest daardoor voor de eerste keer de Nederlandse groepsfoto missen.

Om 18.30 vertrok ik voor de eerste etappe van 120 km naar Mortagne au Perche. Goed weer met lichte tegenwind en een behoorlijke snelheid. In Mortagne trof ik Albert en Frans om wat de eten en voorraad voor de nacht mee te nemen. Vervolgens ging het zonder problemen naar Villaines la Juhel, de controle op 200 km. Ik vertrok daar na een korte pauze, maar kreeg het tweede grote probleem voor de kiezen. Na 2 km klapte de voorband weer. Ik moest teruglopen terug naar Villaines waar ik bij de controle een fietsenmaker had gezien. Hij constateerde weer een gat in de buitenband. Ik vertrouwde nu de velg niet meer en wilde een andere, maar volgens de fietsenmaker was er niets mee aan de hand. Hij controleerde de velg en monteerde een nieuw velglint, binnen- en buitenband. De fietsenmaker pompte de band met zijn drukpomp op en toen plofte de band gelukkig wel direct. Hij was nu ook overtuigd en had nog een voorwiel liggen dat ik kon kopen. Alles werd opnieuw geïnstalleerd en met een vertraging van twee uur kon ik weer op weg. Om 13.30 ontmoette ik In Tentenniac (350 km) Frans en Albert en we overlegden over de aanpassing van het tijdschema. Inmiddels was ook mijn GPS ermee gestopt. Dat is geen groot probleem omdat de route uitgepijld is. Voor je eigen gevoel is het vervelend dat je niet weet hoe laat het is en hoever het nog is naar de volgende controle.

Het parcours werd na Tentenniac ook zwaarder en ik besloot te overnachten in St Nicolas-du-Pelem, 40 km voor de geplande overnachting in Carhaix. Het was toen 23.00 uur en ik had er 475 km op zitten. De achterstand op mijn planning was inmiddels 5 uur. 

Dat zou betekenen dat ik de volgende dag 425 km moest fietsen om in Fougeres, de geplande tweede slaapplaats, te gaan slapen. Met een start om 05.00 uur zou dat nachtwerk worden. Maar eerst op en neer naar Brest, twee keer 90 km. In Brest constateerde een PBP hulpverlener die mijn fiets even vasthield toen ik mijn stempel ging halen dat een remblokje achter tegen de velg aanliep. Hij gaf de fiets aan de fietsenmaker die hem tijdens mijn lunch zou herstellen. Toen ik terugkwam hing de fiets nog steeds in de standaard. Ik rommelde wat aan de rem en die leek mij weer goed te werken. De fietsenmaker dacht daar anders over en begon een aantal schroefjes los en weer vast te draaien. Uiteindelijk mocht ik de fiets voor € 15,- weer meenemen. Weer een uurtje vertraging. Door de naar Zuidoost gedraaide wind en de verzwaarde route van Brest naar Carhaix stopte ik om 23.30 voor een nachtrust in Loudeac. Mijn achterstand op de planning was inmiddels opgelopen tot zeven uur. Om 04.00 uur vertrok ik voor de laatste 440 km naar de eindstreep. Ik plande nog een nachtrust van 22.00 tot 02.00 uur in Mortagne, 120 km voor de finish. Ook dit liep anders. Warmte, enkele noodzakelijke rustmomenten, veel heuvels en de aanhoudende de tegenwind zorgden ervoor dat ik pas om 01.00 in Mortagne aankwam.

Ik wilde geen risico lopen en besloot de nachtrust over te slaan en vertrok om 02.00 uur naar Dreux, de laatste controleplaats voor de finish. De eerste 30 km gingen redelijk, goede benen en snelheid. Toch kreeg ik slaap en besloot in de berm een dutje te doen. De temperatuur was er goed genoeg voor. Na een slaapje van drie kwartier ging het weer en kon ik bij een snelle groep aansluiten, waardoor we iets over zeven in Dreux waren met nog vijf uur voor de laatste 40 km. Ik wist toen dat de 90 uur haalbaar was en kon, toen ik weer slaap kreeg, nog een keer in de berm uitrusten. Om 10.22 was ik, twee uur voor de eindtijd binnen. 

De vaste laatste vraag is altijd: “Doe je het over vier jaar weer?” Het vaste antwoord is ook altijd: “Als ik nog kan, sluit ik het niet uit”.  Of dat het geval is zien we dan wel.

Harrie Tuinhof