Van de Toercommissie van Swift – Jaarverslag over 2022

Na twee jaar van gehannes met coronabeperkingen en lockdowns mocht Swift zich tijdens het Toerseizoen van 2022 eindelijk weer in volle omvang ontplooien. En zo geschiedde! In het onderstaande Jaarverslag van de Toercommissie wordt hiervan een indruk gegeven in woord, getal en beeld.

Afgelopen jaar is de Speedeasy op de zondagmorgen een nieuw leven ingeblazen!

Het Toerseizoen 2022 in cijfers:

  • Op de 33 geregistreerde zondagochtenden is een veelvoud aan toertochten van 60 tot 90 km verreden door de verschillende categorieën en subgroepen, circa vijf in getal. Voor de Speedtoer hebben zich afgelopen seizoen in totaal 660 deelnemers ingeschreven met een gemiddelde van 20 per week. Bij de klassieke Swifttoer is dat totaal zelfs 850 inschrijvingen, wat neerkomt op een gemiddelde deelname van 26 rijders per week. Het aantal niet-leden dat zich had aangemeld bedraagt 65, dus hebben we ongeveer twee betalende gastrijders per week ontvangen.
  • Op acht zaterdagen hebben we ook de maandelijkse lange toertocht van circa 150 km georganiseerd, verreden onder begeleiding van voorrijders in twee verschillende tempogroepen. In totaal hebben hieraan 176 ingeschreven deelnemers meegedaan, waaronder een tiental gastrijders, met een gemiddelde van 22 deelnemers per keer.
  • Dan zijn er voor de mannen en vrouwen met extra tijd en goesting ook nog de fameuze lange Leorittengeorganiseerd gedurende de zomermaanden op de vroege donderdagochtend. Dit waren in afgelopen seizoen maar liefst 25 ritten van 150 à 200 km! Hieraan hebben in totaal een 400 leden deelgenomen, wat een gemiddelde oplevert van 16 rijders per keer.
  • Verrassend genoeg is de dinsdagmorgen de best bezochte toeractiviteit van al gebleken. Op 41 door geregistreerde weken hebben er verschillende ritten plaatsgevonden. De Krasse Knarren telden in totaal 650 deelnemers, waarvan 25 niet-leden, met een gemiddelde van 16 m/v verdeeld over twee tempogroepen per keer. Maar de getalsmatige recordhouders van dit seizoen zijn zonder twijfel de Recreanten, de rustig rijdende senioren op rechte fietsen. In totaal zijn er van hen 1000 ritten genoteerd, verdeel over 700 leden en 300 niet-leden, wat een gemiddelde deelname betekent van 25 rijders per week. Met al de inschrijvingen van betalende niet-leden voor toeractiviteiten is door Jan Boom voor de vereniging in totaal een kleine duizend euro opgehaald!
  • Naast dit alles heeft de Toercommissie zich afgelopen seizoen ook ingespannen voor een aantal speciale zaken die het vermelden waard zijn. Zo zijn er weer twee volle cursussen Start2Bikegeorganiseerd, met in het voorjaar 23 deelnemers voor de instapcursus racefietsen en in het najaar 20 deelnemers voor de trainingen op de mountainbike. Ook heeft de Toercommissie weer gezorgd voor de midweekse zomertrainingen op de woensdagavond van 50 km, en tijdens de donkere maanden voor de wintertrainingen op de zaterdagmiddag van 60 à 80 km. En natuurlijk is in samenwerking met de Rencommissie de aanloop naar het wegseizoen in februari opgeluisterd door de vier traditionele en altijd ook sensationele clubtrainingen voor renners en toerders samen rondom de Haarlemmermeer(90 km). Tot slot mag ook nog de climax van het afgelopen toerseizoen genoemd worden in de vorm van het op 27 augustus door zeventien man gereden Rondje Markermeer met een afstand van 260 km in een gemiddeld tempo van iets meer dan 30 km/u! 

Het Toerseizoen in beeld:

Bij Swift aan de start van het Rondje Markermeer, zaterdag 27 augustus 2022
Geen halve maatregelen voor onderweg rond de Markermeer
De onvermijdelijke koffiestop tijdens de lange rit om de Markermeer
Onderweg met de Leogroep op donderdagochtend
Aan de koffie op het terras tijdens een zomerse Leorit
Uitreiking van fietspomp door de voorzitter aan de winnaar namens de clubsponsor BBB:
10 keer bij de eerste 8 renners na toer- of speedtoerdeelname
Welkom bij Start2Bike!
Onderweg met Start2Bike Race tijdens de afsluitende toertocht
De Sluitingsrit van de Recreanten, 8 november 2022

Mede door de mooie zomer werd er door de Recreanten weer volop gefietst. Afwisselende rondjes van circa 30km door de polders rondom Leiden deden het goed bij de deelnemers. Een stabiele groep van 25-30 fietsers die houden van gezelligheid en die behoefte hebben aan beweging. Ook de JZC was bij hen in trek. Een min of meer vaste ‘afvaardiging’ nam hieraan weer deel. Hoewel de meeste Recreanten in de winter gewoon doorfietsen, werd het seizoen traditiegetrouw afgesloten met een pannenkoekenmaaltijd, waarbij wij deze keer afscheid namen van onze vaste ‘voorfietser’ van het eerste uur, Harrie Tuinhof.

Tot besluit:

Als we de balans opmaken van het seizoen 2022 dan kunnen we kort zijn: Swifttoer is weer in full swing! Zowel de langjarige leden als de nieuwe leden, met name een toenemend aantal vrouwen, maar ook enthousiaste jongeren, als ook oudere mensen die iets aan hun conditie willen doen hebben de weg weten te vinden naar de club, waar elke week het hele jaar door aantrekkelijke activiteiten worden georganiseerd voor iedereen die er sportief en gezamenlijk op uit wil trekken op de fiets. Want toerfietsen is wat we doen! 

Namens de Swift Toercommissie bestaande uit: Jan Boom, Leo van Leeuwen, Hanny Oortwijn, Harrie Tuinhof, Gwen van der Ven,

Henk Kern.