Huldiging

Na maanden van stilte zoefden afgelopen dinsdag de smalle wielrenbanden weer over het Swift parcours de Bult. Een mooie gelegenheid om twee leden met uitzonderlijke prestaties in 2020 te huldigen en het nieuwe Swift shirt te presenteren.

Door de corona maatregelen was het een jaar vrijwel onmogelijk om wedstrijden te rijden op de Bult. Hondenbezitters en hardlopers hadden de afgelopen maanden bezit genomen van het parcours, maar op 1 juni was het aan de renners van Swift om het parcours weer terug te veroveren. Nog niet met een officiële wedstrijd, dit mag weer vanaf 5 juni, maar wel voor alle leeftijden. Gedurende de lockdown mocht er wel getraind worden door jeugd en op een later moment trainingswedstrijden gereden worden voor onder de 27 jaar en nu konden alle leden weer deelnemen.

Een fantastisch moment om twee bijzondere leden van Swift in het zonnetje te zetten. De 16-jarige Leidse Julia Kopecky werd gehuldigd voor haar prestaties in 2020. Koersend in Swift tenue werd ze afgelopen jaar zowel Tsjechisch kampioen op de weg als Tsjechische kampioen tijdrijden. Vanwege haar Tjechische roots kan ze meedoen aan de kampioenschappen om deze vervolgens direct te pakken. Namens de club kreeg ze een bosje bloemen in de clubkleuren en een diner/lunchbon van restaurant Tussen Kaag en Braassem.

Naast Julia leverde ook Loe van Belle uit Zoetermeer uitmuntende prestaties in 2020. De 19-jarige renner die sinds dit jaar uitkomt voor het Jumbo-Visma Development Team werd Europees kampioen onder 19 op de baan voor de onderdelen Scratch en Omnium. En passant werd hij ook Nederlands kampioen tijdrijden in zijn klasse. Richard Plugge, Swift-lid en directeur van team Jumbo-Visma, was aanwezig om Loe toe te spreken en de attenties te overhandigen. Richard sprak zijn vertrouwen uit in de ontwikkeling van Loe, waarbij hij uitgedaagd werd om uit zijn ‘comfortzone’ te komen. Wellicht zien we over enige tijd na Floris Gerts, weer een Swift lid in het profpeloton.

Na de huldiging werden ook de nieuwe hoofdsponsor en shirtsponsor in het zonnetje gezet. Rabobank besloot vorig jaar te stoppen als hoofdsponsor, waardoor de club op zoek moest naar een nieuwe hoofdsponsor. Gelukkig werd deze vrij snel gevonden. Raas Bikes, wielrenspeciaalzaak aan de Middenweg in Leiden, was bereid om het hoofdsponsorschap over te nemen. Jan Verkleij, eigenaar van Raas Bikes en zelf actief renner bij Swift, nam officieel het eerste nieuwe wielrentenue in ontvangst. Namens shirtsponsor Mobiel.nl was Martijn van Leeuwen, mede-eigenaar van de grote online aanbieder van telefoons en mobiele abonnementen, aanwezig. Ook hij ontving het nieuwe tenue. Naast de namen van Raas Bikes en Mobiel.nl prijken de komende 3 jaar ook de namen van mede-shirtsponsor Van Leur Timmerfabriek uit Zoeterwoude en Fietsmaatjes op de donkerblauwe Swift tenues.

De renners stonden na de plichtplegingen te popelen om aan de clubkoers te beginnen. Onder toeziend van Richard Plugge en de net gehuldigde Julia en Loe, sleurde Jan Verkleij aan de kop van het B-peloton en reden de broers van Julia in een mooie kopgroep van het A-peloton. Een prachtige start van een ingekort nieuw wielrenseizoen, waarbij voor toerders en renners weer een hoop activiteiten op de Swift kalender staan (zie www.swift-leiden.nl).