Jubileumcross Swift smaakt naar meer

Modderige schuine kanten. Venijnige korte klimmetjes. En zowaar twee balkjes. Ze hadden hun plek in de jubileumcross van Swift op 23 en 24 november 2019. En het parcours is enthousiast ontvangen door rijders en KNWU-juryleden.

In de laatste jaren organiseerde Swift al een landelijke veldrijwedstrijd voor de jeugd. Maar vanwege een aantal oudere rijders met ambitie én omdat er ouders waren die er de schouders onder wilden zetten werd in het voorjaar besloten om ook een cross te organiseren voor nieuwelingen, junioren, amateurs en elite-renners.

Voor de gelegenheid lieten Jaap Weeder en Hans Neuteboom het vertrouwde Swabo-crossparcours gedeeltelijk de andere kant opdraaien. Bovendien werd er op de zaterdag een extra deel van de Bult bij getrokken, om het parcours voor de oudere renners langer te maken.

Positieve reacties

Daarmee werd het rondje ook uitdagender: door de regen in de weken ervoor was de grond verzadigd en bleken vooral de schuine kanten zo glibberig dat ze lastig te nemen waren. De reacties waren heel positief, zowel van deelnemers als de jury. “Mooie cross. Ik wist helemaal niet dat jullie van die venijnige heuveltjes in het parcours konden leggen”, zei een van de renners achteraf. En de jury vond het parcours ‘NK-waardig’. Dat is een ambitie die het nastreven waard is.

Mooie opkomst

Op de zaterdag reden er in totaal 118 renners: een mooie opkomst voor een nieuwe veldrit op de kalender met een wedstrijd in de Topcompetitie de dag erna. De resultaten van de Swift-renners mochten er zijn. Vooral Sam Kerkvliet deed bij de junioren van zich spreken met een fraaie 4de plaats na een heel stabiele race. Bij de nieuwelingen pakte Martijn Weeder veel punten met een 15de plek, Igor Ouwerkerk reed naar een 28ste plaats en Thijs van Schie werd 32ste. Bij de amateurs reed Geert van der Horst naar een keurige 10de plek en Folkert Zandbergen naar een 16de plaats. Andere Swifters die meereden waren Pim Heemskerk (24ste),  36e Jeroen Hoogakker ((36ste), 37e Roel Glasbeek (37ste) en Danny van Dam (DNF door pech ). Bij de elite scoorde Vincent Falkeldey een 8e plaats en werd Tim Christen 11de.

Podium voor Jim Guerin

Bij de jeugd was de wedstrijd in de Leidse modder al wat bekender. Dat zag je aan de opkomst met 102 deelnemers. In categorie 2 reed Jim Guerin naar het podium: een fraaie tweede plaats. In categorie 5 werd Imme Kok 18de. In categorie 6 werd Deirdre Mens 9de en tweede meisje, Maurits Buiter 14de, Christian Duivenvoorde 16de, Daniël Weeder 18de, Silvester Verhoef 20ste. In categorie 7 fietste Tygo Verhoef naar een 17de plek.

Als de gemeente Leiden meewerkt, wil Swift komend jaar weer een crossweekend organiseren voor zowel jeugd als nieuwelingen/junioren/volwassenen. En dan ook voor de dames. Daar zijn wel iets meer vrijwilligers voor nodig. Geïnteresseerd? We houden u op de hoogte.