Bikers for Bikers

In Zimbabwe dat de meesten van ons kennen van de torenhoge inflatie en de hoogste benzineprijzen, zijn er momenteel heel veel problemen. Bijna geen water en geen elektriciteit. Naast fuel-ques, water-ques, food-ques and ques bij de bank, moeten studenten uren in de rij staan voor bussen van en naar huis. Dagelijks lopen ze uren om op tijd op school te komen. Openbaar vervoer is bijna niet beschikbaar en daarnaast veel te duur geworden door de hyperinflatie. Ondanks al deze problemen proberen studenten te gaan voor hun toekomst.

Een groep studenten van de universiteit van Harare, Zimbabwe wil daarom een ‘blue bike project’ opstarten zodat studenten niet langer lessen hoeven te missen door gebrek aan transport.

Er zijn veel hele lange wegen die naar de universiteit gaan. We willen kleinschalig beginnen en desnoods slechts in een van de straten starten met onze ‘blue bikes’. Er zal bij elke halte een oppasser zijn die we zo van werkgelegenheid voorzien hetgeen veel voordeliger is dan een slotensysteem. Ook zullen we een fietsenmaker opleiden en van werk voorzien. Het is de bedoeling dat het een echt zelfvoorzienend project wordt waarbij er enkel geld nodig is voor de verzending van een eerste lading fietsen.

Wij hopen dat jullie als fietsliefhebbers, wonend in een land waar meer fietsen dan auto’s zijn, dat jullie onze droom kunnen helpen waarmaken. Uiteraard zijn we op zoek naar tweedehands fietsen en naar geld om deze te verschepen.

We zenden we u graag meer uitgebreide informatie over ons project met bijbehorende foto’s en filmpjes.

Vriendelijke groet,

Het projectteam Vanessa, Tinotenda, Tatenda, Susan en Bradley email hidden; JavaScript is required

Vertaald door Anja Prins (en uiteraard vertaal ik ook vervolgbriefwisseling met plezier voor deze studenten die durven te blijven dromen)