Interview met Loe van Belle

Afgelopen september kwam er mooi nieuws van JumboVisma. Swift-lid Loe van Belle had een nieuw contract getekend, waarmee hij in ieder geval tot 2026 verbonden blijft aan één van ’s werelds sterkste wielrenploegen. Tijd om eens met Loe in gesprek te gaan over zijn contract, ambities en Swift.

Je hebt een nieuw contract getekend, waarin je komend seizoen nog deel uit maakt van het Development team en vanaf 2024 voor het World Tour team mag uitkomen. Dat lijkt een bijzonder contract.
Samen met JumboVisma zijn we gekomen tot een twee-staps contract. Sinds 2021 maak ik deel uit van het JumboVisma Development Team, het opleidingsteam van JumboVisma. Ook komend jaar rijd ik nog voor het Development Team met een duidelijk visie. Het is de bedoeling om steeds meer profwedstrijden te gaan rijden, zoals ik dit seizoen bijvoorbeeld ook deed (o.a. Coppi e Bartali, Veenendaal – Veenendaal Classic en Tour van Slowakije). Het is de bedoeling om geleidelijk naar World Tour niveau te kunnen groeien. Zo zullen er komend jaar mogelijkheden zijn om met het World Tour Team op trainingskamp te gaan. Verder kan ik me ontwikkelen door zwaardere koersen te rijden, waarbij de rol in de koers ook anders kan zijn, bijvoorbeeld een meer vrije rol of anderen die in mijn dienst kunnen rijden. Stapsgewijs kan ik me zo ontwikkelen, waarbij ook in begeleiding een verdere professionalisering mogelijk wordt, bijvoorbeeld op mentaal- of voedingsgebied.
Uit een contract van 4 jaar spreekt veel vertrouwen van de ploeg. Dat geeft mij een enorme boost.

Wat voor een type renner ben je?
Ik ben voornamelijk goed in korte klimmen, de punch-achtige klimmen en het middengebergte. Verder beschik ik over een goede sprint en een prima tijdrit. In het hooggebergte is nog ruimte om mezelf te verbeteren. Waar het andere renners ogenschijnlijk weinig moeite kost, merk ik dat ik het soms zwaarder heb. Dit kan natuurlijk in de toekomst nog veranderen. Al met al best allround.

In het verleden ben je al Europees Kampioen op de baan (omnium en scratch) geweest en daarnaast heb je de nationale junioren titel op de tijdrit op je erelijst staan. Ook op ‘de Bult’ zal je ongetwijfeld meer dan eens met de handen in de lucht over de finish zijn gekomen. Wat zijn je ambities/dromen? En welke renner is een voorbeeld voor je?
Mijn droom is ooit wereldkampioen te worden, dan moet het parcours me natuurlijk wel goed liggen. Daarnaast hoop ik ooit Luik – Bastenaken – Luik te kunnen winnen. Een koers met veel klimmetjes waar ik goed in ben.
Voorbeelden voor mij zijn Philippe Gilbert, klassiekerspecialist en natuurlijk winnaar van L-B-L (naast o.a. de Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race, Parijs Roubaix en etappes in de Giro, Tour en Vuelta), Tiesj Benoot momenteel ook rijdend voor JumboVisma. Verder zie ik Wout van Aert als een voorbeeld. Benoot en Van Aert rijden voor het World Tour team waardoor ik ze momenteel niet vaak zie, hopelijk komt daar komend seizoen verandering in en kan ik hen bijvoorbeeld op een trainingskamp spreken.
Momenteel heb ik geen ruimte meer in mijn schema om op de baan te rijden, dus die ambities staan op een lager pitje.

Hoe kijk je terug op je tijd bij Swift?
Bij Swift heb ik echt leren fietsen. In eerste instantie door Koos. Later ben ik wedstrijden gaan rijden. De jeugd was een gezellige en warme omgeving. Bij de overstap naar de nieuwelingen/junioren ben ik prettig begeleid. Daar is het vuurtje echt gaan branden. Mannen als Joris, Bertje, Johannes en Barry hebben me veel geleerd en mede door hen heb ik uiteindelijk besloten om verder te gaan met wielrennen. Ik heb nog steeds regelmatig contact met hen.

Als renner voor JumboVisma ben je een voorbeeld voor onze jeugd. De afgelopen periode zijn er meerdere Swift renners doorgebroken op hoog niveau. Komend seizoen rijden er drie Swifters bij de profs en één op continental niveau. Hoe is dat voor je?
Het is ontzettend bijzonder dat er zoveel goede renners van Swift momenteel op hoog niveau rijden. We hebben natuurlijk de Kopecký’s, waarvan Matyáš dit seizoen al voor team Novo Nordisk reed op Proteam niveau. Tomáš, rijdend voor ABloc, kwam ik afgelopen seizoen bij meerdere wedstrijden tegen, bijvoorbeeld tijdens de Tour de l’Avenir. Dat is dan wel heel grappig om elkaar in het peloton op soms wel honderden kilometers van huis te spreken, waarbij we het natuurlijk ook over onze tijd bij Swift hebben. Rindert Buiter heeft onlangs een contract getekend bij VolkerWessels op Continental niveau. In Nederland noemen we dat nog geen prof, maar in andere landen word je dan al gewoon als prof gezien.

Swift heeft in het verleden grote renners voortgebracht met Joop Zoetemelk als voornaamste voorbeeld. Hopelijk kan jij (gedeeltelijk) in zijn voetsporen treden en hangt er in de toekomst ook een shirt van jou in het clubhuis. Kom je daar nog wel eens?
Regelmatig rijd ik langs Swift tijdens één van de trainingsritten, maar binnenkort zal dat vast lastiger worden. Om beter te kunnen trainen ga ik verhuizen naar België. Het zou leuk zijn om in de toekomst weer langs te komen. Voor de jeugd ben je als renner bij JumboVisma toch een groot voorbeeld.

Loe heel erg bedankt voor het leuke gesprek. We wensen je heel veel succes de komende seizoenen en hopen nog veel van je te mogen horen en zien.

Christiaan Smeenk