Exclusief interview met de ‘koersdirecteur’ van de Joop Zoetemelk Classic

Op de website van de Joop Zoetemelk Classic staat dat de stuurgroep met de voorbereidingen voor de 16e editie, die op zaterdag 18 maart 2023 zal worden verreden, is begonnen. Klopt dat?

Ja, maar we gaan we het dit jaar heel anders doen! Om te beginnen met de start. Net als bij de Tour de France krijgen we straaljagers. De eerste zullen rood-wit-blauwe rook uitspugen, het laatste toestel is niet alleen zelf geel maar zal de lucht ook geel kleuren om Joops overwinning in de Tour van 1980 te vieren. 

Waarom alleen zijn Touroverwinning? Joop is toch ook Wereldkampioen geworden?

We zijn nog bezig met straaljagers voor zwarte, groene en blauwe rook. Door alle bezuinigingen bij defensie moeten we misschien een paar Amerikaanse JSF’en inzetten. We hebben daarvoor nog geen groen licht van het Pentagon.

En Joop? Komt hij ook weer? 

Uiteraard! Zonder Joop geen Joop Zoetemelk Classic. Tot nu toe kwam hij in zijn eigen auto aanzetten. Het enige VIP-perige was dat we voor hem een parkeerplaatsje regelden. Joop liep vandaar in zijn dagelijkse kloffie naar het clubhuis. Dat gaat helemaal anders worden. In de kombocht komt het Concertgebouw orkest te staan samen met een heavy metal band. Dan komt er een heli aanvliegen, die boven de sloot bij het juryhok blijft hangen. Terwijl de muziek aanzwelt, laten ze uit de heli een touwladder zakken, waarlangs Joop naar beneden klimt. Hij draagt een glitterpak en een helm met allemaal lampjes. Tientallen kikvorsmannen – verkleed als waternimfen – vangen Joop op en zetten hem dan op de kant. Hoelahoepend gaat de laatste Nederlandse wereldkampioen op de weg dan naar het clubhuis waar hij – net als andere jaren, dat is niet veranderd, traditie moet je immers koesteren – een kopje koffie krijgt.

De Tour eindigt op de Champs Elysées. Hebben jullie ook zoiets voor ogen?

In zekere zin. We zetten het hele parcours af met hekken. Voor alle vier de afstanden. Dus zowel de 50, als de 75, als de 100, als de 150 km. Uiteraard is politiebegeleiding onderweg essentieel. We zijn er nog niet uit of elke renner een eigen ‘motard’ moet hebben of dat ze moeten ‘poolen’.

En de Arc Triomphe? Die is er toch niet in Leiden?

Daar heeft u een punt. Er zijn echter al vergevorderde plannen om het Colosseum na te bouwen in Matilo. De rijders zouden daar dan onder door kunnen rijden. De stuurgroep zal ‘op zijn Italiaans’ zijn gekleed in peperdure pakken van Giorgio Armani of een andere Milanese modekoning. Dat we die niet zelf gaan betalen, lijkt me evident. Als volgauto’s hebben we Ferrari’s en Lamborghini’s op het oog.

Zijn er ook elementen uit de Vuelta die jullie gaan overnemen?

Ja, toen we Remco Evenepoel voor de koers met een soort body-cooler met ijszakken zagen en erná in een ijsbad zagen stappen, wisten we meteen wat ons te doen stond. Dat wordt een verplichting voor alle deelnemers: Geen ijs, geen prijs.

Maar op 18 maart is het in Nederland misschien wel fris. Vreesde u een paar jaar geleden geen temperaturen onder nul? 

Dat klopt. Maar Joop is ook geen zeurpiet geweest. Zoek maar eens op hoe Joop in 1985 de Tirreno-Adriatico heeft gewonnen. Puur door het beste met de kou om te gaan. Wij gaan ervan uit dat zo’n ijsvest een professioneel tintje aan onze tocht geeft. Juist begin maart.

Veel deelnemers hebben de afgelopen jaren aangegeven het gemoedelijke, gezellige karakter van de Joop Zoetemelk Classic zo te waarderen. De vriendelijkheid en goedlachsheid bij de uitdeelposten en bij start en finish werden altijd geroemd. Hoe gaan jullie daarmee om?

Wanneer we professioneel worden zal er wat moeten veranderen. De bananen en krentenbollen gaan eruit. In plaats daarvan krijgen we oesters en kaviaar. De sportdrank wordt vervangen door champagne en armagnac. Dat wordt in skyboxen immers ook geschonken.

Zo, zo…, dat zal wel tot veel extra inschrijvingen leiden Hoe denken jullie die toeloop te verwerken?

Vorig jaar hadden we polsbandjes. Laat me niet lachen, polsbandjes … Dat is niet alleen ouderwets maar ook achterhaald. We overwegen om bij iedereen een chip te injecteren in de kuiten. Handig bij de uitdeelposten en dan zijn we meteen klaar voor volgend jaar.

En wat betekent dat alles voor de inschrijvingskosten?

Ik heb er alle vertrouwen in dat de politieke leiding van dit land dit evenement ruimhartig zal sponsoren gelet op het maatschappelijk verbindende effect van een massale deelname aan deze unieke toertocht.

U noemt zichzelf zogenaamd voor de grap ‘koersdirecteur’ terwijl u dat helemaal niet bent. U bent gewoon een van de vrijwilligers. U roept altijd ‘gemoedelijk’ en ‘gezellig’ en ‘doe maar gewoon, zoals Joop altijd gewoon doet’ en u zegt dat het doel van de Joop Zoetemelk Classic is om duizenden fietsers een mooie dag te bezorgen en de samenleving een beetje beter te maken. Bent u eigenlijk wel te handhaven als de Classic zo’n ander karakter krijgt?

Eh, nou, daar zegt u wat. Dat zal toch niet? Denkt u echt? Nee toch? Hoe moet het dan verder? En ach en wee en ooooohhh …