Aangepast Wielrennen

De commissie aangepast wielrennen van de Leidse Ren en Toervereniging Swift heeft een grote bijdrage gekregen voor de aanschaf van een driewieler.

De EleganT runners vormen een particuliere loopgroep uit Leiderdorp die jaarlijks een eigen sponsor-estafetteloop organiseert samen met drie andere loopgroepen. Deze vier loopgroepen samen zijn ook degene die deze loop zelf rennen. Naast uiteraard het eigen loopplezier is er ook altijd een sponsorproject aan gekoppeld. Dit jaar is de sponsoring bedoeld voor de aanschaf van een extra driewieler. Het is opvallend dat LRTV-Swift de afgelopen periode steeds meer aanmeldingen krijgt van deelnemers die door hun beperking alleen op een driewielfiets kunnen fietsen.

De meeste deelnemers hebben geen eigen driewielfiets, wij hebben daarom een driewielfiets tekort. Wij willen daarom heel graag als vereniging een extra driewielfiets aanschaffen, zodat alle deelnemers en nieuwe deelnemers zich kunnen oriënteren en ook deelnemen aan het aangepast wielrennen. Het uiteindelijke doel is dat iedereen die dat wil op een driewielfiets kan fietsen bij onze groep aangepast wielrennen en dat de wielersport voor iedereen ongeacht zijn of haar beperking toegankelijk is!

Marten Ris reikt in bijzijn van de trainingsgroep de cheque uit

Op dinsdagavond 27 augustus heeft Marten Ris namens de EleganT runners aan het bestuur en op ons verzoek woensdagmiddag 28 augustus tijdens de training aangepast wielrennen aan de commissie aangepast wielrennen nogmaals de sponsorcheque van 2285 euro overhandigd.

Je zult begrijpen dat we overdonderd waren door dit enorme bedrag.

Onze dank daarvoor is ook enorm.

Aangepast wielrennen

LRTV Swift wil mensen met een beperking stimuleren om te gaan wielrennen.  LRTV Swift streeft ernaar om aangepast wielrennen voor zoveel mogelijk mensen met een beperking toegankelijk te maken en deze discipline een volwaardige plek te geven binnen de vereniging.
Wij richten ons op verschillende doelgroepen: mensen met een fysieke, een verstandelijke of een mentale en beperking. Dit gaat dus in wielren-termen om para-cycling en ID-cycling.  Je kunt deelnemen vanaf ongeveer 10-12 jaar. Wij hanteren geen bovengrens. Iedereen is welkom.

Binnen LRTV Swift richten wij ons tijdens de trainingen op stimuleren van de rijvaardigheid en het opbouwen van duurconditie en tempo, maar bovenal op het plezier in het wielrennen.

De KNWU hanteert de volgende disciplines binnen het aangepast wielrennen:

Afhankelijk van je beperking zijn er vijf sporten die je kunt beoefenen. Dat zijn handbiken, cycling, tandem, tri-cycling en ID-cycling. Bekijk hieronder waarvoor jij in aanmerking komt.

  • Handbiken
    Als handbiker rijd je op een driewielige fiets die je met je armen aandrijft. Dat kan liggend of knielend, afhankelijk van je beperking. Vooral sporters die normaal gesproken in een rolstoel zitten, v
  • paralympics_logoinden hun weg naar het handbiken. Tijdens wedstrijden fiets je niet tegen alle andere handbikers. Je handicap bepaalt namelijk in welke klasse je uitkomt. Daar zijn er vijf van. H1 is de zwaarste categorie (hoge dwarslaesie) en H5 de lichtste (bijvoorbeeld beenamputatie).
  • Cycling
    Bij cycling fiets je op een standaard racefiets, die je op sommige plekken mag aanpassen. In deze sport fiets je wanneer je één of meerdere amputaties (met of zonder prothese), vergroeiing, plegie (verlamming) of cerebrale parese (CP) hebt. Ook cycling is verdeeld in vijf klassen. In elke klasse vind je zowel renners met een lichte cerebrale parese als renners met een amputatie. C1 is de zwaarste categorie. Hierin rijden bijvoorbeeld renners met een geamputeerde arm en geamputeerd been. De C5 is de lichtste categorie. Deze renners kunnen hun onderlichaam nog volledig gebruiken, maar hebben bijvoorbeeld een amputatie onder hun elleboog.
  • Tandem
    Twee zijn sterker dan één. In tandemwedstrijden probeer je dan ook als duo de tegenstand te verslaan. De voorste renner noem je ‘piloot’, want hij of zij bestuurt het voorwiel. De achterste renner heet een ‘stoker’. Dit is de renner die doorgaans een visuele beperking heeft. Bij tandemwedstrijden bestaat slechts één klasse: wielrenners met een visuele beperking/wielrenners die volledig blind zijn. Als stoker kan je visuele beperking dus flink verschillen. Bij het bepalen van je visuele vermogen telt het oog met de beste correctie.
  • Tri-Cycling
    Bij tri-cycling fiets je op een fiets met drie wielen, waarvan alleen het voorwiel stuurt. Afhankelijk van je beperking kun je in twee klassen uitkomen: T1 en T2. Renners met een zware beperking rijden in de T1-klasse. Heb je een iets minder zware aandoening, dan fiets je in de T2-klasse. In beide klassen starten renners met een zware CP-aandoening (bijvoorbeeld spasmes). Je handicap is zo groot dat je op een tricycle rijdt om in evenwicht te blijven. Hoe kom je aan een tricycle? Er zijn twee soorten tricycle-frames te koop: de vaste frames en kits. Vaste frames zijn ontworpen voor gebruik als tricycle. Een kit is juist een los onderdeel die je op verschillende racefietsen kunt bevestigen.
  • ID-Cycling
    In deze sport rijd je als renner met een verstandelijke beperking. ID staat namelijk voor Intellectual Disability. Je fietst je wedstrijden op een racefiets, tandem of driewieler. Alle verstandelijk gehandicapten rijden samen in één categorie. Een eventuele extra lichamelijke handicap maakt daarbij dus geen verschil. Deze discipline maakt geen onderdeel uit van de Paralympische Spelen.

De trainingen aangepast wielrennen staan onder leiding een door de KNWU opgeleide trainer en vrijwilligers van de vereniging.

Wij hebben de beschikking over een mooie wielerbaan in Park de Bult te Leiden. Dit biedt de mogelijkheid voor een ieder om de training in zijn/haar eigen tempo af te leggen en toch als groep bij elkaar te blijven.

Voor de handbikers leent de omgeving van LRTV Swift zich ook heel goed voor het maken van iets langere tochten.Facebooktwitterpinterestlinkedinmailby feather