NCK in Dronten

Dronten01

Zaterdag 26 September was het weer zo ver. De Nederlandse Club Kampioenschappen (NCK) stonden weer op het programma. Dit jaar hadden we een primeur wat inhield dat we ook een team van de jeugd aan de start hadden staan naast de junioren\nieuwelingen, dames en senioren. Dit verslag gaat over het jeugd en het junioren\nieuwelingen team (hierna de B ploeg). Na de zomervakantie zijn we zsm begonnen met de trainingen ter voorbereiding, want het ploegentijdrijden is toch altijd weer een lastige discipline. Een paar weken voor de wedstrijd werd het ook duidelijk dat de jeugd met een team mocht starten, dus deze mannen gingen ook voor het eerst mee trainen op de ploegentijdrit en dat viel nog niet gelijk mee. Na een paar weken met verschillende groepen gereden te hebben, bleven de volgende jongens over voor de B ploeg: Bob, Bram, Niels en Tijmen. Dit was niet heel verrassend want dit waren tevens de jongens die bij de laatste klassieker in de top 27 eindigden. Wel verrassend als 1e jaars nieuwelingen was Bas als reserve. Heel knap zoals hij de “grote” mannen al kon bijhouden. Dat belooft nog wat voor komende jaren. Bij de jeugd starten Jan,Thijn, Lou en Seth.

De dag van de wedstrijd. Het NCK was weer teruggekeerd naar het oude nest in Dronten, voor ons wel zo prettig want dat scheelde een paar uur sturen in vergelijking met Lauwersoog. De jeugd moest half 11 starten en de B-ploeg 10 voor 12. We vertrokken wel al om 6 uur vanaf Swift om te zorgen dat we ruim de tijd zouden hebben voor de voorbereidingen ter plekke. Aangekomen in Dronten waren Pim (de mechanieker) en Folkert al bezig met het opzetten van ons kampement. Na van de eerste plek weggestuurd te zijn, hadden we toch een perfecte plek gevonden. Het zonnetje scheen uitbundig, de wind nihil maar het was nog wel erg frisjes.

Dan is het tijd voor verkenning van het parcours. De jeugd 10,1 km en de B ploeg 34,3 km. Veel bochten zaten er niet in de parcoursen, het waren hoofdzakelijk dijken en landwegen, een prachtig parcours en super omstandigheden. Bij terugkomst is het eerst tijd voor de jeugd om warm te rijden op de tacxen. Het is goed te merken dat de jongens onder de indruk zijn van het hele gebeuren. Ze moeten starten vanaf een startpodium en ze hebben een echte ploegleiderwagen achter zich aan rijden. De jongens doen het uitstekend en je kan zien dat ze veel geleerd hebben van de trainingen. Jan en Thijn zijn de grote motoren van de ploeg, maar de tijd van de derde man telt en dus moeten ze oppassen dat ze niet met zijn tweeën overblijven. Lou en Seth weten er allebei goed bij te blijven en de jongens eindigen op een prachtige 10 plaats van 28 gestarte ploegen – met een gemiddelde snelheid van maar liefst 41,4 km per uur!!

Dronten02

Dan is het de beurt aan de grote mannen, aan hun de taak om de zwarte dag van vorig jaar weg te poetsen. Toen eindigden ze na een valpartij nog bij de top 20 waar een top 10 plek mogelijk was geweest. De jongens zijn opvallend ontspannen wat van de ploegleider niet gezegd kan worden. Pim zorgt er voor dat de tijdritfietsen perfect afgesteld zijn. We kunnen ons geen betere mechanieker wensen. Twee van de sponsoren zijn naast een aantal ouders en collega renners ook gekomen om de jongens aan te moedigen. Carolien Lucas mag mee in de ploegleiderswagen en Johannes Lachi gaat met Joris mee om een paar keer langs het parcours aan te moedigen. Om 10 voor twaalf is de start. Dronten uit en dan kilometers lang langs de provinciale weg. Het ziet er super uit zoals de jongens ronddraaien en nog voor halverwege rijden ze de ploeg die 1 minuut voor hun gestart is voorbij. Een klein stukje later rijden ze ook de 2 minuten voor hun gestarte ploeg voorbij. We krijgen tussentijden door over de koersradio en ook die is geweldig. Waar de meeste ploegen 26 of 27 minuten nodig hebben rijden de onze net binnen de 25 minuten. We horen ondertussen van Joris dat we ook al 1 minuut voorsprong hebben op de ploeg van Avanti die toch ook met een sterke ploeg aan de start waren verschenen. Ze blijven tot 10 km van de eindstreep perfect met zijn vieren ronddraaien, dan wordt het voor Bram te veel en moet hij de andere drie laten rijden. Ze doen dat met veel overtuiging en stevenen af op een geweldige eindtijd – 34,3 km in 43min43sec05 ….gem 47,0 km\u…goed voor de 7e plaats van 52 gestarte ploegen op maar 31 sec van nr2 en binnen 1min van de winnaar!! Een geweldige prestatie en een perfecte afsluiting van een heel mooi seizoen…..

Groeten van de ploegleiders, Bert en Joris