Rondje Zeeland: zaterdag 26 augustus

Swift maakte zich al op voor de klapper van het toerseizoen met de voor aanstaande zondag geprogrammeerde Zeelandronde over de Deltawerken. Maar de weersverwachtingen voor het komend weekend zien er niet al te best uit: vrij veel regen, een stevige noordenwind en lagere temperaturen. Het zou zonde zijn als hierdoor deze nieuwe en uitdagende groepsrit op een teleurstelling zou uitlopen. Daarom hebben we in overleg met het organisatiecomité besloten dit evenement een weekje uit te stellen, in de hoop en verwachting van volgend weekend betere omstandigheden voor een dergelijke megatoertocht.

Dus we vertrekken nu zaterdag 26 augustus om 7.30 uur vanaf het clubhuis voor een rit van 255 km onder begeleiding van RAX (Robin van Noort cs). Het clubhuis staat vanaf zeven uur open voor de koffie vooraf. We rijden in een gedisciplineerde formatie twee-aan-twee in een gestaag tempo van rond de 30 km/u. We blijven allen geconcentreerd op de veiligheid en helpen elkaar waar nodig. En ten slotte rijden we deze tocht samen-uit-samen-thuis met een gezellige afsluiter weer terug in het clubhuis van Swift.

De routebeschrijving

Stond vorig jaar het Rondje Markermeer als uitdaging op de agenda, dit jaar is het klapstuk het Rondje Zeeland! Een schitterende tocht van 255 km over de Zeeuwse eilanden en de Deltawerken. Een route die gaat over dammen, dijken en bruggen met bijna altijd mooie vergezichten. Tevens ook een zwaar rondje waar lange rechte stukken afgewisseld worden door draaien en keren, waar twee gravelstroken in zitten en waar de wind ook altijd vrij spel heeft. Niet te onderschatten dus!

Het vertrek is op zaterdag 26 augustus om 7.30 uur. Vanaf Swift rijden we via de Weipoortseweg en het Bentwoud naar Moerkapelle. Daar pakken we de weg richting richting Zevenhuizen en Nieuwerkerk a/d IJssel alwaar we de dijk langs de Hollandsche IJssel opdraaien. We blijven de dijk volgen tot aan Rotterdam waar we via de Brienenoordbrug de Nieuwe Maas oversteken. Hierna rijden we door tot aan de Waal en volgen we vanaf Heerjansdam een aantal kilometers de Oude Maas. Deze ‘steken we over’ via de Heinenoordtunnel waarna we uitkomen in de Hoeksche Waard.

We passeren de dorpjes Mijnsheerenland, Westmaas en Klaaswaal en fietsen na 75 km de Haringvlietbrug op over het Hollandsch Diep naar het Hellegatsplein. Via de Hellegatsdam bereiken we het eiland Goeree-Overflakkee en rijden we verder richting Oude-Tonge. Met uitzicht op de haven hebben we daarna 95 km onze eerste stop bij Hotel Restaurant Lely.

Na Oude-Tonge vervolgen we onze weg richting Bruinisse en komen we via de Grevelingendam aan op Schouwen-Duiveland. We rijden verder langs de kust richting Zierikzee waarna we via de 5 km lange Zeelandbrug de Oosterschelde oversteken naar het eiland Noord-Beveland. We zijn dan precies op de helft van onze route. Hierna blijven we de kustlijn zoveel mogelijk volgen en fietsen we via de Oosterscheldekering en het Deltapark Neeltje Jans weer terug naar Schouwen-Duiveland. Vervolgens zetten we koers richting Serooskerke, waar na 165 km onze tweede stop is bij de Fritureluur.

Na bijgetankt te hebben volgt een eerste gravelstrook van een kleine kilometer. Kort daarna maken we via de Brouwersdam de oversteek naar Goeree-Overflakkee. We vervolgen onze weg door de duinen van Goeree en ter hoogte van Ouddorp volgt dan een tweede gravelstrook van 4 km (de ‘Strade Bianche’, bekend van de Eilandentocht). Hierna bereiken we al snel de Haringvlietdam. Met links uitzicht op zee en rechts uitzicht op de Haringvliet zetten we weer voet aan vasteland.

Via de de dorpjes Nieuwenhoorn en Vierpolders fietsen we vervolgens binnendoor richting Rozenburg. Onderweg passeren we nog de Brielse Brug, de Harmsenbrug en de Calandbrug. Aangekomen in Rozenburg pakken we het pontje (mondkapje verplicht!) en maken we de oversteek naar Maassluis. Ook al is het vanaf Maassluis dan nog maar 40 km tot aan Swift, toch kan het verstandig zijn om bij het kleine winkeltje aan het station van Maassluis nog even wat eten en/of drinken in te slaan. We houden hier dus even een korte stop.

We verlaten Maassluis en zetten via Maasland en Schipluiden koers richting Delft. In Delft pakken we het (snel)fietspad langs de Delftsche Vliet richting Voorburg en Leidschendam. Vanaf Leidschendam volgen dan de laatste kilometers langs de Vliet richting Leiden alwaar we na 255 km weer aankomen bij Swift.

Met dank aan Robin, Peter, Arjen en Xander voor alle voorbereidingen,

en met sportieve groet van de toercommissie

 

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmailby feather

Evenementgegevens

  • Datum: