Baanwielrennen Sloten

Op 15 en 22 februari waren de Nieuwelingen en Junioren van Swift op de wielerbaan van Sloten te vinden. Voor een paar gasten was het de eerste keer. Bijvoorbeeld voor Femke, Jan en Bas.
Jan had niet veel woorden nodig. Het is leuk, niet eng en het is een goede voorbereiding voor (jawel!) zijn nationale wedstrijden die hij gaat rijden.

Voor Jill wordt het knallen op de baan al een routine. Minimaal twee keer per week op een eigen baanfiets. En dan niet voor een uurtje… Nee, uren per keer worden er doorgebracht. Het verzet is 50×15, blijkbaar wat lichter dan op de weg. Maar dat drukt niet de pret of de snelheid. Volgens Jill is het de optimale voorbereiding voor het wegseizoen.

Voor Hanneke was het een zware dag. Met een 18-jaar-oud-feestje nog in de benen en in het hoofd voelde alles wat zwaarder. Al 3 jaar geleden voor het eerst wekelijks op de baan. Maar dit jaar ietsje minder vaak. Het helpt natuurlijk wel wat voor de snelheid en het sturen. En ook leer je om altijd maar alert te zijn en dat is wel zo handig voor het rijden in het peleton op de weg. Voor het nieuwe wegseizoen zijn de verwachtingen wat hoger dan het afgelopen seizoen. Met een eigen trainer die de schema’s maakt. En zo is Hanneke klaar voor de eerste klasieker van het seizoen, op 14 maart in Strijen.

Voor Bert is het geen kinderspel meer. Al 10 jaar rijdt hij ’s winters op de baan, twee keer in de week. Lekker droog en hard. “Rustig rijden… dat doe je met zo’n 40 tot 45 km per uur. En je leert sturen en op souplesse rijden. Lef heb je niet nodig… het ziet er steil uit maar binnen 10 minuten heb je het onder de knie”.

Bij Luuk zat zijn nek op slot, maar in de ogen van trainer Bert was dat geen goed excuus. Dus hij moest knallen. En ook bij hem is het vooral de voorbreiding voor het nieuwe seizoen. Doel… Nog wat bescheiden want hij zegt voorzichtig: “een klassieker uitrijden”.

Voor trainer Gijs is het al weer zijn 5e jaar dat hij ’s winters de conditie op de baan onderhoudt. Begonnen met een clinic en daarna de vrije uren (ook 1 keer per week). Hij gaat door tot de dinsdagavondcompetitie. Dat wordt het hoofddoel voor 2015. De tip van Gijs is ook weer “goed opletten”.

Niet aleen voor de jeugd was het spannend maar ook voor sponsor Jack van Rijn, van Egmond sloopwerken. Na enige jaren van fysiek ongemak, is hij toch weer aan het sporten geslagen. Op uitnodiging van Joris wilde hij toch het baanwielrennen eens zelf proberen. We hebben het allemaal kunnen zien: ook hij kon het, vond het leuk maar was wel een beetje gesloopt op het eind.

Na het nemen van de groepsfoto was het vervolgens de beurt aan de trainers om elkaar te slopen. Joris en Johan namen het op tegen Bert en Gijs. Of ook wel: de mannnen met de gelikte, carbon-bikes tegen de hard-stalen race-rossen. Of erger nog: de good-guys tegen de bad-guys! Want oneerlijk was de start. Bij het terugtellen naar het startschot waren B&G al zeker twee seconden weg voordat J&J aan hun 10 rondjes begonnen. Het hielp echter niet, het was een happy end en eerlijk duurt het langst: het scheelde niet veel maar J&J hadden een meter of 2 voorsprong.

Tot slot was er voor ieder een welverdiend stuk taart; gemaakt door Gertrude, Sonja en Riet. Erg lekker! Zo was het een geslaagde middag. Met dank aan de begeleiding en de sponsor!

Hans van Belle